dinsdag 14 februari 2012

Boterkoek


Ook weer zo'n heerlijke koek die je het beste een dag van te voren kunt maken.

Recept uit de Banketbakker van Cees Holtkamp. Het grote verschil met boterkoeken uit andere kookboeken is de 2 wachtperiodes tussen de bewerkingen.

300 gram roomboter (ongezouten en op kamertemperatuur), 100 gram kristalsuiker, 100 gram witte basterdsuiker, snufje zout, 300 gram bloem, losgeklopt ei om te bestrijken
Meng de boter met de twee soorten suiker en het zout. Kneed daarna de bloem erdoor tot een samenhangend deeg. Verpak in plasticfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast. Druk het deeg uit in een boterkoekvorm van 24 cm (of evt. springvorm). bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei. Laat een half uur rusten. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Bestrijk de bovenkant nogmaals met het ei en trek met een vork ruitjes in de koek (dit zorgt ervoor at het eistrijksel niet loslaat tijdens het bakken).
Bak de koek ongeveer 20 minuten tot hij goudbruin is. Laat hem niet te donker worden. Laat afkoelen in de vorm.


2 opmerkingen:

  1. Hmmm, boterkoek, dat is lang geleden. Hij ziet er erg lekker uit. Ik ga mijn boek "De Banketbakker"ook maar weer eens te voorschijn halen!

    BeantwoordenVerwijderen