woensdag 27 maart 2013

kaneel-nutellacake

175 gram zachte boter, 175 gram fijne kristalsuiker, 3 eieren, 200 gram zelfrijzend bakmeel, 1 tl bakpoeder, 2 tl kaneel, 4 el melk, 4 volle el chocolade-hazelnootpasta (evt. 50 gram grof gehakte hazelnoten)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 20 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Doe boter, suiker, eieren, meel, bakpoeder, kaneel en melk in een kom. Klop alles tot een licht en luchtig beslag. Giet driekwart van het beslag in de vorm en strijk glad. Schep de chocoladepasta hierop, niet uitspreiden! Schep de rest van het beslag erop en roer met een vleespen, prikker, of achterkant van een lepel een paar cirkels door het beslag. Strijk weer glad.
(strooi er nu de noten over als je die gebruikt). Bak 50-60 minuten tot de cake meegeeft als hij zachtjes wordt ingedrukt, dek evt. af meet aluminiumfolie als de cake te snel bruin wordt. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en leg hem dan op een rooster om verder af te koelen.

Een geslaagde cake, ook zonder de extra hazelnoten.



Recept van de BBC, geen foto gemaakt (het was op voordat we er erg in hadden).

donderdag 7 maart 2013

Romige pasta met vis

400 gram tagliatelle, 2 dl room, 250 gram gerookte zalmblokjes, 100 gram garnalen, 3 preien, fijngehakte dille, scheutje olie

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar. Verhit de olie, snij de prei in smalle ringen en fruit de prei tot ze zacht is. Voeg de room en dille toe en breng aan de kook.  Schep de zalm en garnalen erdoor en haal van het vuur. Voeg naar smaak peper en zout toe en serveer meteen.


woensdag 13 februari 2013

Gevulde paprika's




Lekker vegetarisch maal uit Good Food augustus 1999

Voor 2 personen: 1 rode en 1 gele paprika min of meer even groot), 50 gram boter, 1 teen knoflook, 140 gram oud witbrood in blokjes (zonder korst), 50 gram gehakte hazelnoten, 2 el fijngehakte basilicum, 50 gram grof geraspte parmezaanse kaas, 140 gram zachte geitenkaas (beetje verkruimeld), 175 gram kerstomaatjes (gehalveerd), 2 el olijfolie

Verhit de oven op 190 graden. Verwijder de bovenkant van de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Verhit de boter en bak de fijngesneden knoflook even aan. Voeg het brood toe en bak totdat de blokjes goudbruin en knapperig zijn. Voeg basilicum, parmezaanse - en geitenkaas en tomaten toe. Roer goed door elkaar. Haal van het vuur. Schep de vulling in de paprika's, duw het niet te veel aan. Doe ze in een ovenschaal waar ze net inpassen. Sprenkel de olijfolie over de paprika's en de vulling en bak ze 45-55 minuten totdat ze zacht zijn en de topping knapperig en mooi goudbruin is. Gebruik evt. aluminumfolie om af te dekken als de bovenkant te bruin wordt. (wat ik dus niet op tijd gedaan had).
Snijd de paprika's doormidden en zet op ieder bord 2 verschillende kleuren.

Toscaanse bonensoep


Erg lekkere winterse soep om warm van te worden.

3 el olijfolie, 1 grof gesneden u, 2 grof gesneden preien, 1 grote aardappel (in blokjes), 2 teentjes knoflook, 1,2 l groentebouillon, 400 gram cannellinibonen uit blik, vocht bewaard. 175 gram geschaafde savooiekool, 3 el fijngehakte peterselie, 2 el fijngehakte oregano, 75 gram geschaafde Parmezaanse kaas, zout en versgemalen peper

Verhit de olie in een grote pan en bak ui, prei, aardappel en knoflook 4-5 minuten tot ze zacht beginnen te wordne. Doe de bouillon en het bonenvocht erbij. Dek de pan af en laat 15 minuten pruttelen. Roer de kool, bonen en de helft van de kruiden erdoor. Breng op smaak en laat nog 10 minuten koken. Schep een derde van de soep in een blender en pureer tamelijk glad. Giet terug in de pan, breng op smaak en verwarm de soep nog even. Verdeel de rest van de kruiden en de kaas over de soep. Serveer met geroosterd brood.

Sinaasappel-vanillemarmelade



Boen 2 biologische perssinaasappels goed schoon. Doe ze in hun geheel in een pan met ruim kokend water en kook ze 45 minuten op laag vuur. Haal ze uit het hete water, snijd door en verwijder de pitten. Snijd in grove stukken en doe ze in een keukenmachine met 150 gram kristalsuiker en de zaadjes van 1 vanillestokje. Pureer tot een bijna gladde marmelade. Doe in een steelpannetje met 1 vanillestokje en roer op laag vuur nog 15 minuten door. Doe in een schone pot en bewaar koel.

Uit de Delicious van januari 2013.

Makkelijk en lekker!

zondag 3 februari 2013

mueslimuffins

Door de karnemelksaus had ik nog bijna 3/4 liter in huis, dus in mijn receptenverzameling gekeken en daar vond ik deze (min of meer gezonde, maar vooral erg lekkere) muffins. Ze zijn heerlijk luchtig, warm en koud te eten. Lekker voor een snel ontbijt, of in de lunchbox.

Voor 12 stuks:

140 gram bloem, 1 el bakpoeder, 280 gram ongezoete muesli, 120 gram lichtbruine basterdsuiker, 2 eieren, 250 ml karnemelk, 6 el zonnebloemolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een muffinvorm in of gebruik papieren vormpjes.
Zeef bloem en bakpoeder boven een grote kom. Meng de muesli en basterdsuiker erdoor. Klop de eieren licht los in een kom. Klop de karnemelk en zonnebloemolie erdoor. Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en schenk het eimengsel erin. Werk het met een vork door elkaar tot het geheel net gemengd is. Schep het beslag in de vormpjes. Bak ca. 20 minuten tot de muffins gerezen en goudbruin zijn en stevig aanvoelen. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm.

Aubergine in karnemelksaus


Weer een heerlijk gerecht uit Plenty. Het recept is al vele malen vermeld, je vindt het o.a. hier.

Wij hebben het niet als voorgerecht gegeten maar als hoofdgerecht met couscous. Ik heb 1 aubergine per persoon genomen. De saus is bijzonder smakelijk. We gebruiken zelden karnemelk (als het heel heet is drink ik wel eens een glaasje), maar ook voor karnemelk-haters is de saus erg lekker.


Een prima gerecht dat je helemaal voor kunt bereiden, dus ook iets om met gasten te eten!