woensdag 8 juni 2011

franse broodjes (93)


Weer een keer broodjes uit het boek van Bertinet gemaakt, smaakten goed!

salade met tonijnsaus

Salade van doperwten, rode paprika, blokjes geitenkaas met koriander. Dressing: 1 el olijfolie, 1 el azijn. Tonijnsaus: klein uitje gesnipperd, 2 blikjes tonijn op olie (1 afgieten, 1x olie gebruiken), 2 el mayonaise, klein bakje crème fraiche, 1 el citroensap. Alles goed door elkaar prakken.

gehaktballen met appel en pindasaus

1 handappel, 300 gram gehakt, 125 gram saté-sauspasta, 1 tl kerriepoeder, 2 el ketjap manis, paneermeel, 25 gram boter, seroendeng

Appel schillen en in kleine stukje snijden. in kom doen: gehakt, appel, 1 el satesauspasta, kerrie en ketjap, paneermeel toevoegen en goed doro elkaar mengen. Gehakt in porties verdelen en tot ballen vormen. In braadpan boter verhitten. Gehaktballen in ca. 20 minuten gaar en bruin bakken. Intussen in andere pan met rest satesauspasta en water saus maken. Gehaktballen in saus leggen en seroendeng erover strooien.

sappige rozijnenbollen (92)

150 gram aardappelen in de schil in weinig water gaar koken, pellen en pureren.
Deeg maken van aardappelpuree, 500 gram bloem, 7 gram droge gist, 50 gram suiker, 2,5 ml zout, 125 gram zachte boter, 2 dl lauwe melk. 200 gram rozijnen er door kneden.
1 uur laten rijzen tot bijna dubbele hoeveelheid. Doorslaan en in 14 stukken van 75-80 gram verdelen. Ronde broodjes vormen, op ingevette bakplaat leggen en het deeg nogmaals tot dubbel volume laten rijzen (ca. 1,5 uur). Oven voorverwarmen op 200 graden, bolletjes ca. 30 minuten bakken.

aubergine met honing en specerijen


voor 2 personen

1 aubergine in dikke plakken, olijfolie, 2 teentjes knoflook, 2 gesnipperde sjalotjes, 1 tl gemalen komijn, 1 tl harissa of rash el hanout, 4 el heldere honing, sap van 1 citroen

Verwarm een grillpan. Bestrijk de plakken aubergine met de olie en grill ze. Laat ze aan beide zijden lichtbruin worden. Bak intussen de uitgeperste knoflook en sjalotjes enkele seconden in wat olijfolie, voeg komijn, harissa, honing en citroensap toe. Verdun eht mengsel met een beetje water en leg de plakken aubergine erin. Bak ze ongeveer 10 minuten tot ze alle saus hebben opgenomen. Evt. nog wat water toevoegen.

dinsdag 7 juni 2011

Thee bij de maaltijd

Thee is een fijnproeversdrank, die uitstekend past bij allerlei voedingsmiddelen.

Net zoals een wijn wordt gekozen om de smaak van bepaalde soorten voedsel te accentueren, kan ook thee worden afgestemd op bepaalde zoete of hartige onderdelen van het menu.

Voor een goede combinatie van smaken en een gastronomische ervaring moeten de verschillende soorten thee zorgvuldig worden gekozen.

In het volgende lijstje staan wat ideeën welke theesoorten bij welke maaltijden of afzonderlijke etenswaren passen.



Ontbijt (brood, kaas, jam, enzovoort):
Yunnan, Ceylon, Indonesische, Assam, Terai, Travancore, Niligiri, Kenya, Darjeeling



Lichte hartige maaltijden:
Yunnan, Lapsang Souchong, Ceylon, Darjeeling, Assam, groene theeën, oolongs



Gekruid voedsel:
Keemun, Ceylon, oolongs, Darjeeling, groene theeën, jasmijn, Lapsang Souchong



Sterke kaassoorten:
Lapsang Souchong, Earl Grey, groene theeën



Vis:
Oolongs, gerookte theeën, Earl Grey, Darjeeling, groene theeën



Vlees en wild:
Earl Grey, Lapsang Souchung, Kenya, jasmijn



Gevogelte:
Lapsang Souchong, Darjeeling, oolongs, jasmijn



Theetijd:
Alle theeën



Na de maaltijd:
Witte en groene theeën, Keemun, oolongs, Darjeeling



Probeer eens te experimenteren, het zal je zeker bevallen!

zondag 29 mei 2011

Bloomer (91)

In oktober 2021 gemaakt met Amerikaans patentbloem. De grote oven is toch wel erg fel, 20 graden lager is een goed idee. Net als een bakje met water onderin de oven om een krokantere korst te krijgen.


Een mooi zacht wit brood, erg fijn om panini's mee te maken. Deeg maken van: 700 gram bloem, 10 ml zout, 5 ml suiker, 7,5 ml gist, 25 gram boter, 1,5 dl warme melk, ca. 3 dl warm water Laten rijzen tot dubbel volume, doorslaan. uitrollen tot rechthoek van ca. 2,5 cm dik. Vanaf de korte kant oprollen, na elke wenteling de naad goed vast drukken. Na de laatste wenteling het deeg goed vast drukken en de uiteinden eronder vouwen. Op de bakplaat leggen, afdekken en laten rijzen tot het in volume verdubbeld is. Verwarm de oven voor op 230 graden. Snijd het deeg met een scherp mes 5-6 diagonaal in. bestrijk de bovenkant en de inkepingen met zout water (1 tl zout met 1 el water). Bak het brood 15 minuten, verlaag de temperatuur tot 200 graden en bak het dan nog 25-35 tot het goudbruin gekleurd en gaar is. laat afkoelen.