Wat een pech, mijn broodmachientje is bezweken. Hij gaf een kreet van pijn, gooide een van de schoepen los en deed niets meer. Eerst dachten we dat hij alleen een beetje stijf was bij die schoep, maar er was, wat P ook probeerde, geen beweging meer in te krijgen. Teveel lekkere broodjes en degen laten maken in de afgelopen jaren. En nu moet ik gaan nadenken: zal ik een nieuwe bbm kopen, of koop ik toch een KitchenAid o.i.d.? In ieder geval neem ik even de tijd om daar over na te denken. Wie heeft er advies voor me? ik weet dat er veel mensen brooddeeg mengen met de KitchenAid, andere zweren toch bij een bbm. En ik sta nu op een tweesprong. Wat ga ik doen? Ik hoor graag wat jullie ervan denken. Over 2,5 a 3 weken wil ik in ieder geval weer verder gaan met m'n broodprojectje, want dat bevalt goed: 23 verschillende broden in 9 weken, dus ik zit heel goed op schema.
Bedankt lief machientje voor alle lekkere broodjes en degen die je voor ons gemaakt hebt!
vrijdag 16 juli 2010
kaas-volkorenbrood met sesamzaad (23)
zondag 11 juli 2010
rucolabroodjes (22)
gemaakt op 11 juli
Deeg maken van: 7 gram droge gist, 300 gram water, kamertemperatuur, 500 gram tarwebloem, 10 gram zout, 45 gram zachte ongezouten boter. Laten rijzen, doorslaan en uitrollen tot een lap van 30 x 20 cm.
Hierover verdelen: handje rucola, 100 gram geraspte Grano Pardano, 100 gram rauwe ham, een paar stukjes zongedroogde tomaat op olie, in stukjes, 1 eetlepel olijfolie (erover druppelen)
Rol het deeg vanaf de lange kant op (begin bovenaan en rol naar je toe). Snijd de deegrol in stukjes van ± 2 cm. Leg de rolletjes deeg op een bakmatje/bakpapier op bakplaten. Leg ze enkele centimeters uit elkaar. Laat afgedekt tot bijna het dubbele volume rijzen.
Verwarm intussen de oven voor op 200 ºC. Bak ze in 20 - 25 minuten gaar en bruin.
Ik heb de halve rol met tomaatjes belegd, omdat T een hekel heeft aan gedroogde tomaatjes.
Dit recept komt uit de keuken van Arden. Ik vond het er meteen erg lekker uitzien, en nu staan de broodjes heerlijk te geuren achter me.
Het oorspronkelijke recept vind je hier
capucijner prutje
met gehakt gevuld uienbrood (21)
gegeten op 8 juli
Vulling: 2 uien, 1 gele paprika, 250 gr. gehakt, 1 tl paprikapoeder, 2 el paneermeel, 1 ei, 2 el peterselie, 100 gr. geraspte jonge kaas
Ik heb het deegrecept gebruikt van het pestobrood van vorige week, dus deeg maken van 350 gram bloem, 5 ml zout, 2,5 ml suiker, 5 ml gist, 0,25 dl olijfolie, ca. 2 dl water. Laten rijzen.
Ondertussen: snipper 1 ui, snijd de andere in ringen. Snijd de paprika in stukjes. Verhit 30 gr. boter in een koekepan en fruit de gesnipperde ui en de paprika ca. 8 min. Verhit de rest van de boter in een andere pan en fruit de uiringen ca. 8 min. Doe het gehakt in een kom, voeg naar smaak zout en peper toe, het paprikapoeder, paneermeel, ei, peterselie, gesnipperde ui en paprika. Kneed het goed door elkaar.
Het deeg doorslaan en uitrollen tot een lap van ca. 20 x 30 cm. Leg het gehakt in het midden van het deeg. Vouw het deeg over het gehakt en plak de randen stevig op elkaar met wat water. Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier en leg het brood met de naad naar beneden erop. Strooi de helft van de kaas over het brood, verdeel de uiringen erover en strooi tenslotte de rest van de kaas erover. Bak het brood in het midden van een voorverwarmde oven (225 graden) in 30-40 min. gaar.
bananenmuffins
Gemaakt op 8 juli
Er waren nog wat bananen gelijktijdig rijp, dus maar weer eens lekkere bananenmuffins gemaakt.
225 gram bloem, 1,5 ts bakpoeder, 1/4 ts baking soda, 1/8 ts zout, 2 eiwitten, 2-3 geprakte bananen (1 cup bij elkaar), 150 gram suiker, 3 el olie
Oven voorverwarmen op 175 graden. Muffinblik invetten. Bloem, bakpoeder, baking soda en zout mengen. In andere kom eiwitten loskloppen, bananen, olie en suiker er door mengen. Aan bloemmengsel toevoegen, heel kort roeren tot het net gemengd is, in muffingaten scheppen. 20-25 minuten bakken tot ze lichtbruin en gaar zijn.
Er waren nog wat bananen gelijktijdig rijp, dus maar weer eens lekkere bananenmuffins gemaakt.
225 gram bloem, 1,5 ts bakpoeder, 1/4 ts baking soda, 1/8 ts zout, 2 eiwitten, 2-3 geprakte bananen (1 cup bij elkaar), 150 gram suiker, 3 el olie
Oven voorverwarmen op 175 graden. Muffinblik invetten. Bloem, bakpoeder, baking soda en zout mengen. In andere kom eiwitten loskloppen, bananen, olie en suiker er door mengen. Aan bloemmengsel toevoegen, heel kort roeren tot het net gemengd is, in muffingaten scheppen. 20-25 minuten bakken tot ze lichtbruin en gaar zijn.
wraps met reepjesvlees
gegeten op 7 juli
ca 1,5 krop ijsbergsla, 300 gram sperziebonen, boter, 500 gram reepjesvlees, 8 wraps, 3 el yoghurt, 3 el mayonaise, 1 el zoete chilisaus
Kook de bonen beetgaar, snijd/scheur de sla in stukjes. Bak de reepjes vlees gaar. Verwarm de wraps volgens de gebruiksaanwijzing. roer yoghurt, mayonaise en chilisaus door elkaar. Besmeer de wraps met de saus, leg hierop de sla, sperziebonen, wat vlees en rol op.
Couscoussalade
gegeten op 6 juli
350 gr. couscous, 150 gr. rozijnen, 250 gr. salami(stuk), 1 ui, 2 tomaten, 1 blikje maïs, 1 el munt, 100 gr. zachte geitenkaas, zout, peper
Couscous en rozijnen in kom doen, 0,5 liter kokend water erop schenken en ca. 5 min. laten wellen.
Salami in stukjes snijden, ui snipperen, maïs af gieten. In pan salami ca. 2 min. zachtjes bakken. Ui erdoor scheppen en ca. 4 min. roerbakken. Geitenkaas verkruimelen. Couscous met rozijnen door ui scheppen, maïs erbij doen en al omscheppend verwarmen tot maïs warm is. Munt erdoor scheppen. Opsmaak brengen met zout en peper. Over 4 borden verdelen en kaas erover strooien.
kip met knoflook
Echt een heerlijk zomergerecht, de "gepofte" knoflook is lekker zacht van smaak en erg lekker op een geroosterde boterham.
gegeten op 5 juli
1,5 dl olie, Provençaalse kruiden, 1 flinke kip, 4 bolletjes knoflook, oud wit brood om te roosteren
Oven voorverwarmen op 175 graden. Olie in schaal schenken, midden in oven heet laten worden. Helft van kruiden in buikholte kip stoppen. knoflookteentjes van bol losmaken (niet pellen). Ovenschaal met hete olie uit oven nemen. kruiden en knoflooktenen erdoor scheppen. in in schaal leggen. boven en zijkant van kip besprenkelen met olie. in midden van oven kip met alu-folie afgedekt in ca. 2 uur gaar laten worden. Halverwege keren. Kip ut oven nemen. Kip keren, knoflook eruit scheppen. Kip in ca. 15 minuten onafgedekt lichtbruin laten worden. Intussen knoflookteentjes uit vliesje drukken en met vork fijnprakken. Korstjes van brood snijden. Krood in broodrooster lichtbruin roosteren en diagonaal halveren besmeren met knoflookpuree.
gegeten op 5 juli
1,5 dl olie, Provençaalse kruiden, 1 flinke kip, 4 bolletjes knoflook, oud wit brood om te roosteren
Oven voorverwarmen op 175 graden. Olie in schaal schenken, midden in oven heet laten worden. Helft van kruiden in buikholte kip stoppen. knoflookteentjes van bol losmaken (niet pellen). Ovenschaal met hete olie uit oven nemen. kruiden en knoflooktenen erdoor scheppen. in in schaal leggen. boven en zijkant van kip besprenkelen met olie. in midden van oven kip met alu-folie afgedekt in ca. 2 uur gaar laten worden. Halverwege keren. Kip ut oven nemen. Kip keren, knoflook eruit scheppen. Kip in ca. 15 minuten onafgedekt lichtbruin laten worden. Intussen knoflookteentjes uit vliesje drukken en met vork fijnprakken. Korstjes van brood snijden. Krood in broodrooster lichtbruin roosteren en diagonaal halveren besmeren met knoflookpuree.
komkommerlasagne met zalm
Gegeten op 4 juni. In eerste instantie erg lekker, na een half bord ging de warme komkommer me toch wat tegen staan, maar wel een leuk en apart recept!
2 komkommers, 1 l bechamelsaus, 1 bakje gerookte zalmsnippers (200 g), 1 el dille, 1/2 pak groene lasagnevellen (voorgekookt à 250 g), 100 g gemalen belegen kaas (zakje à 150 g), boter of margarine om in te vetten
Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4. Komkommers schillen, halveren en zaad verwijderen. Komkommers in plakjes snijden. Zalmsnippers en dille door helft van bechamelsaus scheppen. Ovenschaal invetten. Laagje gewone bechamelsaus op bodem schenken, 1/3 deel van komkommer erop scheppen. Afdekken met lasagnevellen. Helft van zalmsaus erop schenken en 1/3 komkommerschijfjes erop leggen. Afdekken met lasagnevellen. Nogmaals herhalen. Eindigen met rest van gewone bechamelsaus. Kaas erover strooien. Schaal in midden van oven in ca. 30 minuten gaar en goudbruin laten worden.
pestobrood (20)
gemaakt op 4 juli
lekker sappig brood, goed te verwerken deeg.
Deeg maken van 350 gram bloem, 5 ml zout, 2,5 ml suiker, 5 ml gist, 0,25 dl olijfolie, ca. 2 dl water
Laten rijzen, doorslaan. Deeg uitrollen tot rechthoek van 30 x 20 cm. Bestrijken met 3 a 4 el pesto. Vanaf de korte kant oprollen.
Groot broodblik invetten, deeg erin leggen. Afdekken en laten rijzen tot het volume verdubbeld is. Brood een paar keer insnijden met een scherp mes. Oven voorverwarmen op 200 graden. Brood 25-30 minuten bakken tot het goudbruin en gerezen is.
zondag 4 juli 2010
broccolisoep met ham
gegeten op 2 juli
1 ui, 3 eetlepels olijfolie, 500 gram broccoli, 1,5 groentebouillontablet, 200 ml slagroom, 1 bakje zalmsnippers (200 g)
Ui pellen en snipperen. In soeppan olie verhitten. Ui ca. 3 minuten fruiten. Broccoli in kleine stronkjes/roosjes snijden, toevoegen en ca. 3 minuten meebakken. Bouillontabletten erboven verkruimelen en 750 ml water toevoegen. Geheel ca. 5 minuten laten koken. Met staafmixer broccoli grof pureren, in soeppan. Room toevoegen en ca. 2 minuten meeverwarmen (niet koken). Zalm laatste minuut meeverwarmen.
recept aangepast vanaf www.AH.nl
salade met kip, garnalen en bouillon
een heerlijke lauwwarme verrassing op 1 juli
200 gram kipfilet in reepjes, 2 el olie, 5 dl kippenbouillon, 4 el korianderblaadjes (of wat minder pasta), 1-2 el sojasaus, 1 el limoensap, 1/2 krop ijsbergsla in dunne repen, 100 gram rucolamix (kleiner geknipt), 200 gram gekookte grote gepelde garnalen, 1/2 komkommer (zaadjes eruit) in dunne repen
Bak de kip in de olie rondom bruin. Breng de bouillon aan de kook, roer er 3 el koriander doorheen, sojasaus en limoensap. Leg in 4 diepe borden een bedje van sla. meng de kip met de garnalen, komkommer, 1 el koriander en verdeel dit over de slag. Schenk vlak voor het serveren de gekruide bouillon erop.
Salade van bonen met reepjesvlees
warm weer, een salade was weer ideaal, vooral zo'n makkelijk te maken lauwwarme salade
1 blikje kidneybonen (400 gr.), 2 tomaten, 3 el olie, 1,5 el citroensap, 3 tl cayun-kruiden, 1 blik maïskorrels, 300 gram rucolamix, 350 gr. reepjes vlees naturel
Spoel de bonen en maïs onder koud water af en laat dit uitlekken. Snij de tomaten in stukjes. In grote slaschaal 2 el olie, citroensap en kruiden tot dressing roeren. Bonen, tomaten, sla en maïs erdoor scheppen. In koekepan rest van olie verhitten. Vleesreepjes in ca. 1 min. al omscheppend gaar bakken. Vleesreepjes door salade scheppen.
zalm met sperciebonensalade
jonge sperzieboontjes, bonekruid, 2 of 3 grote rijpe tomaten, 75 gr. katenspek (stukje), kruidenazijn, olie, ui
Kook de boontjes net niet helemaal gaar in water met 2 of 3 takjes bonekruid. Laat de boontjes op een vergiet uitlekken en spoel er koud water over. Ontvel de tomaten, verwijder zaad en vocht en snijd ze in blokjes. Snijd het spek klein. Bak dit in een droge koekepan uit tot goudbruin. Laat de blokjes spek op een stuk keukenpapier uitlekken. Maak een dressing van 1 el azijn, zout, peper, en 4 of 5 el olie. Voeg er 1 el ragfijn gesnipperde ui of sjalot aan toe. Schep de blokjes tomaat en de boontjes voorzichtig door elkaar. Schenk de dressing erover. Schep de salade enige malen voorzichtig om en verdeel haar over vier bordjes. Strooi er vlak voor het opdienen de uitgebakken spekblokjes over. Erg lekker met een stukje gegrilde zalm
gegeten op 30 juni
weekendje weg
26 en 27 juni waren we heerlijk in Drenthe, met het mooie weer natuurlijk weer volop gebarbecued!
gehakt met tomaten en tauge
gegeten op 25 juni
1 ui, 4 tomaten, 50 gr. taugé, 1 el boter, 1 teentje knoflook, 2 tl bouillonpoeder, 2 el ketjap manis, 400 gr. gehakt
Ui snipperen, tomaten in partjes snijden, taugé wassen en laten uitlekken. In braadpan boter verhitten. Ui ca. 2 min. zachtjes bakken. Knoflook erboven uitpersen. Erdoor roeren: bouillonpoeder en ketjap. Gehakt toevoegen en in ca. 5 min. rulbakken. Tomaat en taugé toevoegen en ca. 3 min. meewarmen. Af en toe omscheppen.
Met b.v. rijst en komkommersalade.