maandag 27 februari 2012

Kruidige stokbroodjes


Dit is al jaren een favoriet om te maken (en te eten). Ze zagen er deze keer zo goed uit, dat ik maar weer eens laat zien hoe je ze maakt.

Ik had nu ipv 2 langere broden, 4 broodjes gemaakt en wat meer vocht bij het deeg gedaan. Dit ga ik de volgende keer weer doen, want ze waren toch weer wat luchtiger geworden.

450 gram bloem, 1,25 tl zout *, 1,5 tl gist *, 1 el gedroogde Provençaalse kruiden, 55 gram parmezaanse kaas, 2 el olijfolie, 2,75-3 dl water

Maak van alle ingrediënten een soepel deeg. Laat het ongeveer 1 uur rusten tot het verdubbeld is. Kneed door en vorm er 4 stokbroden van. Afdekken, ca. 45 minuten laten rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden. Elk brood met een scherp mes enkele keren diagonaal insnijden. De broden ca. 25 minuten bakken tot ze goudbruin en gerezen zijn.


* standaard theelepels van 5 ml, te koop in setjes

Gratin dauphinois


Een lekkere gratin uit een Tip van 1994. Goede recepten blijven bruikbaar, hoe oud de bron ook is.

1 teen knoflook, 750 aardappels, 200 gram geraspte oude kaas, 2,5 dl crème fraiche

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een grote ovenschaal in. Snijd de aardappels in dunne plakjes, pers de knoflook uit, of snijd hem klein. Leg de helft van de aardappelschijfjes in de schaal, strooi een derde van de knoflook en kaas erover. Verdeel de helft van de crème fraiche hierover. Doe nog een laag aardappels, knoflook en crème fraiche in de schaal. Dek af met de rest van de kaas. Bak in 50-60 minuten goudbruin en gaar.

Bladerdeeghapjes


Met bladerdeeg heb je altijd snel wat hapjes gemaakt. Deze keer wat hartige varianten.

Bladerdeegplakje in 4 stroken snijden, besmeren met wat rode pesto, beetje zeezout erop strooien. Oprollen en licht bestrijken met losgeklopt ei

Bladerdeegplakje in 6 strokken snijden, wat losgeklopt ei, hierover geraspte oude kaas strooien. Per strook een paar keer ronddraaien zodat je kronkels krijgt.

Uit elk bladerdeegplakje 4 rondjes van 5 cm doorsnede steken. Op de helft van de rondjes een olijf leggen. Op andere rondjes met een mesje wat sneetjes maken. Over olijven leggen. Randen goed aandrukken met een vork. Bestrijken met wat losgeklopt ei.

Bakken in een oven van 200 graden gedurende 15-20 minuten. Even af laten koelen. Lekker!

Amandelkoekjes


Ik had een leuk nieuw speeltje binnengekregen: de deegroller van Joseph-Joseph, waarmee je heel precies en makkelijk deeg op diverse diktes kunt uitrollen (2, 6 of 10 mm) met behulp van ringen aan de zijkanten. Ook staan er maten op de deegroller, kortom een handig ding.

Je kunt hem bij diverse webwinkels bestellen, de prijs varieert nogal. Ik heb hem voor 24,95 bij Oldenhof besteld, wordt hij nog gratis thuisbezorgd ook.

Ik wilde e.e.a. natuurlijk meteen uitproberen, en ik heb deze simpele, maar lekkere koekjes gemaakt:

25 gram gemalen amandelen, 50 gram poedersuiker, snufje zout, 50 gram suiker, 25 gram ei, 75 gram boter (kamertemperatuur), 250 gram bloem

amandelen met poedersuiker, zout, suiker, ei en boter goed door elkaar mengen (gaat prima met een vork). Bloem er kort doorheen keneden. In vershoudfolie verpakken en ca. 1 uur in de koelkast leggen.

Oven voorverwarmen op 200 graden. Deeg uitrollen tot een dikte van 6 cm (prachtig egaal met deze roller!). Koekjes uitsteken en op bakpapier op een bakplaat leggen. Koekjes zo'n 10 minuten bakken. Af laten koelen op een rooster.

romige rijst met honing en druiven




Lang geleden voor het laatst gemaakt, terwijl het een makkelijk en lekker toetje is

100 gram dessertrijst, 1/2 l melk, ca. 4 el honing, 4,5 el suiker, 1 dl slagroom, 20 groene druiven, kaneelpoeder

Kook de rijst met de melk, de helft van de honing en 2 el suiker in ca. 15 minuten gaar. Roer regelmatig. Laat de rijst 3 minuten staan. Klop de slagroom met de rest van de suiker stijf. Snijd de druiven doormidden en ontpit ze eventueel. Spatel de slagroom door de rijst en schep het in vier coupes. Zet in de koelkast. Laat goed koud worden. Verdeel de rest van de honing en de druiven erover, bestuif met wat kaneelpoeder. 

karamelbrownies


lekkere en sappige brownies.

ik vond ze een tikkie aan de zoete kant, volgende keer gebruik ik wat minder suiker.

60 gram zelfrijzend bakmeel, 40 gram bloem, 150 gram zachte boter, 230 gram lichtbruine basterdsuiker (+ 1 el extra), 2 eieren, 1 el melk, 1 tl vanille-essence, 75 gram fijngehakte walnoten

Oven voorverwarmen op 180 graden. vierkante vorm van 20 cm invetten, bodem bedekken met bakpapier. Meel en bloem zeven, boter en suiker licht en romig kloppen. voeg onder voortdurend kloppen eerst 1 ei en vervolgens een eetlepel van het bloemmengsel toe. Klop dan het tweede ei erdoor, samen met de melk en vanille. Roer de rest van de bloem en 50 gram walnoten door het mengsel. Doe het deeg in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. bestrooi de cake met de resterende walnoten en de extra bruine suiker. Bak 30-35 minuten. Laat afkoelen in de vorm en snijd in stukken.

Als variatie op de chocoladebrownies, die toch de absolute favoriet zijn in ons gezin.

zaterdag 18 februari 2012

Theeverrassing


Ik houd erg van thee en drink zelden iets anders (nou ja, in het weekend eigenlijk altijd wel wat lekkere wijn en soms port of pineau de Charente). De laatste tijd ontdek ik steeds meer hoe veel lekkerder losse thee is. Nu ben ik op ontdekkingsreis langs pure thee. Afgelopen week kwam ik op deze website terecht: Thee van Sander. Een mooie, informatieve website waar je ook thee kunt bestellen. Het allerleukste vond ik dat je proefzakjes kunt bestellen, en dat heb ik ook maar meteen gedaan. Een tiental verschillende soorten heb ik uitgekozen. Als je proefzakjes bestelt, wat verwacht je dan? Thee per soort in een gripzakje, of een eenvoudig ander zakje. Niet bij Sander, daar krijg je een feestje in een doos. Alle soorten thee zaten in verschillende prachtige Chinese zakjes verpakt.


De eerste 2 soorten heb ik inmiddels geproefd: Jamijn parels high grade


en White peony 2009 high grade. Allebei erg lekker.

Sander heeft ook net een theehuis geopend, helaas in Den Haag, dus wat te ver om zomaar langs te wippen voor mij. In ieder geval zijn de website en het blog de moeite waard om eens te bekijken. Je vindt er zelfs filmpjes bij iedere theesoort hoe je het beste thee zet.


De plaatjes van de theesoorten komen van de website van Thee van Sander

Tagliatelli met salami



Zelfgemaakte spaghetti met een lekkere saus

4 el olijfolie, 1 grote ui in halve ringen, 150 gram salami (in dikke  plakken daarna in stukken ), 4 el witte wijn, 2 blik tomaten, 100 gram jongbelegen kaas in blokjes, verse peterselie, geraspte Parmezaanse kaas

Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit de ui 10 minuten.Voeg de salami toe en bak heel even op hoog vuur. Voeg de wijn en de tomaten toe. Breng op smaak met zeezout. Leg het deksel schuin op de pan en laat 20 minuten koken. Kook de pasta al dente. Doe de kaas als de pasta net klaar is in de saus en roer door. Dien onmiddellijk op.

Hamspiralen van olijvendeeg (113)



Een deeg uit het boek van Richard Bertinet. In het begin is het heel erg nat deeg, maar als je doorgaat met kneden, en vooral geen meel toevoegt wordt het vanzelf deeg dat je goed kunt bewerken.

Deeg maken van: 500 gram bloem, 20 gram grof griesmeel, 12,5 ml droge gist, 10 ml zout, 50 gram olijfolie, ca. 320 gram water
Met een keukenmachine: eerst 5 minuten op stand 1 kneden, daarna 15-20 minuten op stand 2.

Het deeg ca. een uur laten rusten tot het ongeveer verdubbeld is. Het deeg uitspreiden tot een rechthoek, licht bestrijken met wat olijfolie.
Vulling: 100 gram pijnboompitten (of amandelschaafsel), 100 gram geraspte Parmezaanse kaas, plakjes parmaham.
De helft van de kaas en pitten over het deeg verdelen. Hier de plakjes ham opleggen. Rest pitten en kaas erover strooien. Oprollen als roulade, naad glad strijken. In plakjes van 2 cm dik snijden (ca. 12 stuks). Op hun kant op bakpapier leggen. Afgedekt met een theedoek in ca. 45 minuten tot bijna het dubbele volume laten rijzen.

Oven voorverwarmen op 250 graden.
Bakplaat in de voorverwarmde oven schuiven, temperatuur terug schakelen tot 225 graden. Broodjes in 12-15 minuten goudbruin baken. Terwijl ze nog warm zijn met wat olijfolie bestrijken.

Lekker!

varkensvlees in kruidige kerriesaus



T. heeft dit afgelopen week gekookt. Altijd fijn als je thuis komt en het ruikt naar lekker eten!


2 el olie, 350 gram in reepjes/blokjes gesneden hamlappen, 1 gesnipperde ui, 1 el kerrie, 1 dl tomatenketchup, 1 tl worcestershiresaus, 1 dl bouillon

Verhit de olie in de wok en bak hierin het vlees onder voortdurend omscheppen 2 min. Voeg de ui en de kerrie toe en bak alles onder voortdurend omscheppen nog 1 minuut. Roer de tomatenketchup, de worcestershiresaus en de bouillon door het vleesmengsel. Breng aan de kook, draai de hittebron laag, deksel op de pan en 10 min. zachtjes pruttelen.
Blikje doperwtjes (uitgelekt) erdoor en verwarmen tot heet. Lekker met eiermie of rijst

Makkelijk, geschikt voor beginnelingen kokers, maar toch lekker.

tagliatelli met gehaktballetjes in tomatensaus



Al een oudje, maar nog steeds lekker.


400 gram gehakt, 2 knoflookteentjes, ½ tl chilipeper, 2 tl Italiaanse kruiden, zout, 2 el paneermeel, 2 el melk, 300 gram pasta, 4 el olijfolie, 2 blik tomatenblokjes, 4 el rode pesto, 100 gram geraspte oude Goudse of Parmezaanse

Doe het gehakt in een kom, voeg de knoflook, chilipeper, kruiden, zout, paneermeel en melk toe. Kneed het mengsel goed door en vorm er klein (soep)balletjes van. Kook de pasta in ruim water beetgaar. Verhit de olie en bak de gehaktballetjes rondom bruin; schep ze met een schuimspaan uit de pan. Roer de tomaten met vocht door het achtergebleven bakvet en breng ze al roerend aan de kook. Roer de pesto en de gehaktballetjes erdoor, evt ook nog wat kruiden aan de saus toevoegen. Laat de balletjes zonder deksel in ca. 6 min. zachtjes gaar pruttelen. Breng op smaak met zout. Giet de pasta af en roer de saus en de balletjes erdoor. Geef de kaas er apart bij.

Prei-visschotel

Erg lekker en goed van te voren klaar te maken.

400 gram visfilets in repen, 1 grote prei, 1 ui, 1 teen knoflook, Provençaalse kruiden, olijfolie, 2 dl room, 100 gram geraspte oude kaas, aardappels, grof zeezout

Verwarm de oven voor op 225 graden. Snijd de prei in ringen en snipper de ui. Verhit 1 el olijfolie in een braadpan. Fruit de ui en de geperste knoflook. Voeg de prei toe en laat het wat zachter worden. Voeg de room en kruiden naar smaak toe en laat sudderen tot de prei bijna gaar is. Snijd de aardappels in stukken van zo'n 2,5 cm en kook ze gaar.
Meng de kaas en vis door de prei. Stamp de aardappels fijn en meng er wat olijfolie doorheen. Doe het preimengsel evt in een ovenschaal (als je geen ovenvaste pan hebt gebruikt) en verdeel de aardappelpuree over de bovenkant. Maak de bovenkant wat los met een vork zodat je wat pieken krijgt. Zet de schotel 25 minuten in de oven totdat de bovenkant gekleurd is.
Strooi aan tafel wat grof zeezout over de pureelaag.



Zeer vrij naar een recept van Jamie Olivier (hij gebruikt spinazie en wortel ipv prei en doet er ook nog gekookte eieren doorheen.

woensdag 15 februari 2012

Broccoli met hazelnoten



Een lekker gerecht van het blog van Caroline Brouwers. Je vindt het recept hier.
Ik heb de saus iets verdund met wat bouillon en voor 3 personen 600 gram broccoli gebruikt met 300 gram pasta.

gegeten 13 februari

luchtige vanillepudding



Een heerlijke, bavarois-achtige pudding uit een oude Tip (december 1984).

5 blaadjes witte gelatine,  250 ml melk, 1/2 vanillestokje, 2 eieren, 4 el suiker, 125 ml slagroom

In ruim koud water de gelatine 10 minuten laten weken. In steelpan melk met opengesneden vanillestokje doen. 10 minuten zachtjes laten trekken. Vanillestokje verwijderen en vanillezaadjes eruit schrapen en door melk roeren. Boven 2 kommen eieren splitsen. Dooiers met de suiker loskloppen. 2 el vanillemelk erdoor roeren. Van vuur af dooiermengsel door rest van vanillemelk roeren. Blijven roeren tot licht gebonden saus. Gelatine goed uitknijpen. Al roerend in vanillesaus laten oplossen. ca. 15 minuten laten afkoelen. Nog ca. 15 minuten in koelkast zetten tot saus iets dikker wordt. Puddingvorm (3/4 liter inhoud) evt. invetten met wat olie. Eiwitten stijfkloppen. In andere kom slagroom stijfkloppen. Slagroom door vanillesaus scheppen. Beetje eiwit door vanillesaus mengen, daarna voorzichtig de rest van het eiwit erdoor mengen. Mengsel in puddingvorm scheppen. In ca. 2 uur in koelkast laten opstijven.

Geef evt. met een rode vruchtensaus.




dinsdag 14 februari 2012

nasi van T.



T. had weer lekkere nasi gemaakt. Deze keer met zelfgemaakte saté (en saus) erbij.
Voor de saté: 


400 gram kipfilet, 4 el ketjap manis, 1/2 tl uienpoeder, 1 mespunt djahé, 1 mespunt kerrie, 3 el olie, satéstokjes


Het vlees in blokjes van 1,5 centimeter snijden. Ketjap met uienpoeder, djahé, kerrie en olie mengen. Hier de kipblokjes doorscheppen. 30 minuten laten marineren. (Als de saté gebarbecued wordt: satéstokjes een half uurtje in water leggen zodat ze niet verbranden). Kipblokjes aan stokjes rijgen. Saté in grillpan gaarbakken.


Satésaus gemaakt met 8 el pindakaas, 2 tl bouillonpoeder, 2 el ketjap, 1 el gembersiroop, scheut melk om te verdunnen.


gegeten 12 februari


Italiaans gevuld brood (112)


Lekker gevuld brood voor op een makkelijke avond (je moet natuurlijk wel even op tijd met het deeg beginnen).


475 gram bloem, 7,5 ml gedroogde gist, 7,5 ml zout, 4-5 eetlepel olijfolie, 2 bolletjes mozzarella (plakjes), 1 theelepel fijngesneden rozemarijn, 125 gram belegen Goudse kaas (in blokjes), 100 gram rauwe ham (in repen), grof zeezout


Kneed een deeg van de bloem, gist,  zout, 2 el olijfolie en ca. 3,5 dl lauwwarm water.
Laat het deeg in een met olie ingevette kom en afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats ca. 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Kneed het deeg nogmaals goed door en laat het afgedekt met een doek nog ca. 10 minuten rijzen. Rol het deeg  tot een lap van ca. 35x30 cm en ca. 3/4 cm dik.
Verdeel achtereenvolgens de mozzarella, rozemarijn, 1-2 el olijfolie, kaas en ham over de deeglap, laat hierbij rondom een rand van ca. 1 1/2 cm vrij.
Rol het deeg op en leg het met de naad naar beneden op de bakplaat.
Knijp de zijkanten van het deeg dicht.
Dek het brood af met een doek en laat het nogmaals ca. 10 minuten rijzen.
Bestrijk het deeg met olijfolie, strooi er een 1/2 
theelepel grof zeezout over.
Bak het brood in ca. 40 minuten lichtbruin en gaar in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C.



gegeten op 4 februari






Boterkoek


Ook weer zo'n heerlijke koek die je het beste een dag van te voren kunt maken.

Recept uit de Banketbakker van Cees Holtkamp. Het grote verschil met boterkoeken uit andere kookboeken is de 2 wachtperiodes tussen de bewerkingen.

300 gram roomboter (ongezouten en op kamertemperatuur), 100 gram kristalsuiker, 100 gram witte basterdsuiker, snufje zout, 300 gram bloem, losgeklopt ei om te bestrijken
Meng de boter met de twee soorten suiker en het zout. Kneed daarna de bloem erdoor tot een samenhangend deeg. Verpak in plasticfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast. Druk het deeg uit in een boterkoekvorm van 24 cm (of evt. springvorm). bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei. Laat een half uur rusten. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Bestrijk de bovenkant nogmaals met het ei en trek met een vork ruitjes in de koek (dit zorgt ervoor at het eistrijksel niet loslaat tijdens het bakken).
Bak de koek ongeveer 20 minuten tot hij goudbruin is. Laat hem niet te donker worden. Laat afkoelen in de vorm.


Linzensoep


Altijd makkelijk om soep te kunnen eten in m'n pauze voor de koopavond. Dit recept komt uit de Foodies van januari 2009 (beetje aangepast). Het resultaat zag er heel anders uit dan op de foto in het blad. Zelf een foto vergeten te maken. Maar het resultaat was in ieder geval erg lekker.
Voldoende voor 4 personen. Je hebt nodig: 250 gram linzen, 1 grote winterpeen, 1 prei, 1/2 bleekselderij, 1 ui, 1 el olie, 1 stuk zuurkoolspek (250-300 gram), 500 gram aardappels
Spoel de linzen af. Snipper de ui, snijd alle groenten in stukjes. Verwarm de olie een pan en bak de ui en groenten aan. Voeg linzen, spek en 2 liter water toe en breng aan de kook. Laat zo'n 45 minuten koken, af en toe afschuimen en roeren. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Voeg ze na 25 minuten aan de soep toe. Neem het spek uit de pan en snijd en blokjes. Voeg weer aan de pan toe.

Gekaramelliseerde kip



Lekker en gemakkelijk.


4 kippenbouten, 4 grote rode uien in partjes, 10 trostomaatjes. Marinade: 1 tl tijm, 2 el donkere basterdsuiker, 60 ml worcestershiresaus, 2 el balsamico-azijn, 2 el ketjap, 2 el tomatenketchup, 60 ml olijfolie


Doe alles voor de marinade door elkaar, voeg de kip toe, zorg dat alles bedekt is en laat 15 minuten marineren. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schep alles in een braadslee en braad 35 minuten in de oven. Voeg de laatste 19 minuten de tomaten toe en laat ze zacht worden. Het is klaar als de kip gaar is. 


Lekker met gepofte aardappels.


Recept uit delicous. januari 2012. De kip werd niet zo kleverig als uit de foto in het blad leek. De marinade had zich daarvoor niet genoeg aan de kip gehecht. Volgende keer haal ik het vel van de kip af en maak ik wat insnijdingen.

zondag 12 februari 2012

Crème brulee

Vorige week heb ik ook nog de crème brulee uit het boek van Cees Holtkamp gemaakt. Lekker recept. mooie hoeveelheid in de bakjes. Kijk zelf in dit prachtige boek hoe het gemaakt wordt. Bij ons waren ze in ieder geval op voor ik een foto kon maken (gewoon vergeten natuurlijk).


Koop het boek hier

Prei tonijn saus



Eigenlijk wilde ik met m'n pastamachientje en een raviolihoudertje dat bij een boek zat ravioli maken. De vulling was heerlijk (zachte geitenkaas, creme fraiche en bieslook), maar de pasta uit het recept was zo waardeloos dat dit niet lukte. Daarom de prei die voor de saus bedoeld was in ringen gesneden, gebakken, zak tomatensaus erdoor en de vulling. Op het laatste 2 blikjes uitgelekte tonijn er door gemengd. Lekker met (die stond er gelukkig) gedroogde pasta!

Blauwe bescakejes


Nogmaals de amandelcakejes gemaakt, nu met blauwe bessen als vulling. Ze waren weer erg lekker!

Boboti



T. heeft boboti gemaakt met een wereldmaaltijd pakket van Knorr. Het leek niet op echte boboti, maar als kruidige gehaktschotel met rijst was het goed te eten. Het ligt er maar aan hoe je het noemt!

Eend met rode kool



lekkere eendenfilet, eigenlijk gewoon gebakken, eerst op de velkant (6 minuten), daarna de andere kant (4 minuten). Maar erg lekker met rode kool en verse aardappelpuree.

Erwtensoep



Vorige week heerlijke snert gemaakt. Op m'n werk waren 2 collega's er over aan het praten, waardoor ik erg trek kreeg. Dit heb je nodig voor een snert die staat:
500 gram spliterwten, 300 gram hamlappen, 1 schouderkarbonade, 1 speklapje, 1 prei in ringen, 1/2 bleekselderij in boogjes, 3/4 winterpeen in blokjes, 2 laurierblaadjes, 1 gesnipperde ui, 1 rookworst (en natuurlijk roggebrood met spek erbij!)


Was de erwten in een pan, breng aan de kook met het vlees en 2 liter koud water. Laat een half uur op laag vuur zacht koken. Schuim regelmatig af. Voeg alle groentes en de laurier toe en laat nog een half uurtje zachtjes koken. Af en toe roeren, goed over de bodem schrapen. Breng op smaak met zout/bouillonpoeder/peper. Haal het vlees uit de pan, verdeel in kleine stukjes, doe weer terug in de pan. * Snijd de worst in plakjes, roer door de soep en laat een kwartiertjes zachtjes doorkoken.


* het is het lekkerste als je de soep een dag van te voren maakt en bij het opwarmen de worst mee verwarmd. Wees niet verbaasd als de snert bijna zelfstandig kan staan! Tijdens het opwarmen wordt hij weer vloeibaar.