zondag 29 januari 2012
noten-chocoladecake
Aan simpel cakebeslag iets lekkers toevoegen en je hebt meteen een heerlijke traktatie.
Cakebeslag maken van 150 gram boter, meel, (witte basterd)suiker en 3 eieren. Toevoegen: 75 gram grof gehakte pure chocolade, 75 gram gehakte ongezouten hazelnoten.
In cakevorm van 1,5 liter overdoen. Oven voorverwarmen op 160 graden. Ca 1 uur bakken in het midden van de oven. 10 minuten laten afkoelen in de vorm, storten op rooster en verder laten afkoelen. Na 1 dag nog lekkerder!
Dorade uit de oven
We hadden bij de Sligro dorades gekocht, alleen had ik even niet gezien dat ze niet schoongemaakt waren. Gelukkig moest ik werken en mocht P. de vissen schoonmaken! Had ik geluk zeg. De vis smaakte erg lekker uit de oven.
Wat had P. gedaan?
Oven voorverwarmen op 180 graden. Vis een paar keer diep inkerven. 3 tenen knoflook geperst, 1 citroen uitgeperst. Dit over de vis verdeeld, samen met wat olijfolie. 1 ui in ringen snijden, dit ook over de vis verdelen. Een glas witte wijn erover gieten. Over het geheel wat paneermeel strooien.
20-30 minuten in het midden van de oven. Voor herhaling vatbaar!
vrijdag 27 januari 2012
Gegratineerde pasta met prei
donderdag 26 januari 2012
Appelschuitjes
Nodig: appels, bladerdeeg, amandelspijs, suiker en kaneel
Per persoon 1 velletje bladerdeeg ontdooien. De oven voorverwarmen op 200 graden.
Appels schillen en het klokhuis eruit boren. Op ieder plakje bladerdeeg een halve appel leggen, boorgat voor de helft vullen met amandelspijs. suiker en kaneel (verhouding 10:1) door elkaar roeren en daar de gaten verder me opvullen. Bladerdeeg plakjes over de appels heenvouwen. Voorzichtig nat maken met wat water en bestrooien met suiker.
ca. 20 minuten bakken in het midden van de oven.
Syrische uienbroodjes (111)
Je kunt natuurlijk ook pesto e.d. op de broodjes smeren. Ik had een kruidenmengseltje van de humus over, en dat heb ik over 3 broodjes verdeeld. Ook heel lekker.
zondag 22 januari 2012
Zalm-kaassoufflé
Een erg lekker soufflé, uit de Tip van december 1983!
zeewolf in witte wijnsaus
Heerlijk saus, bijzonder smakelijke vis!
Linzensoep met broccoli
2 tenen knoflook, geperst, 2 el olijfolie, 250 gram broccoli (kleine roosjes), 2 blikken gepelde tomaten (a 400 g), 4 tl vegetarisch bouillonpoeder, 150 g kleine pasta, 1 blik linzen (400 g), uitgelekt, geraspte pittige kaas
Helaas geen foto gemaakt, het was we erg lekker.
woensdag 18 januari 2012
verse pasta (3e poging) met lamsworstjes
Deze keer heb ik een basis pasta recept genomen uit Het pasta machine kookboek.
Dit gebruikte ik voor 3 personen: 150 gram gewone bloem, 150 gram harde bloem, 3 eieren. Mengen, goed kneden, half uurtje laten rusten in de koelkast. De vellen kwamen er zo mooi uit dat ik het tagliatelli-voorzetstuk heb gebruikt ipv alles "rustiek" te snijden. De pasta was ook heel smakelijk. Met een lekkere saus (ook uit dit boek).
Kiprolletje gevuld met roomkaas
Een feestelijk en lekker gerecht. met de roomkaas kan er natuurlijk gevarieerd worden, naturel met wat verse kruiden/blokjes paprika, Boursin o.i.d. met een smaakje. Ik heb deze keer gekozen voor Boursin met vijgen en noten.
per persoon: 1 mooie kipfilet, 50 gram zachte roomkaas naar keuze. Verder: losgeklopt ei, bloem, paneermeel, boter
Vorm van de roomkaas rolletjes. Leg de filets tussen plastic folie en klop ze met een deegroller tot dunne schnitzels. Leg op elke schnitzel een rolletje roomkaas. Vouw de schnitzels over de vulling of rol ze stevig op. Steek vast met een cocktailprikker. Haal eerst door de bloem, dan door het ei en tenslotte door de paneermeel. Verhit de boter en bak de rolletjes in ca. 25 minuten rondom gaar en bruin.
gegeten op 12 januari
maandag 16 januari 2012
couscous met bietjes en geitenkaas
600 gram voorgekookte bietjes, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 el olie, 3 takjes tijm, 2 el vijgenjam, 50 gram amandelschaafsel, 300 gram couscous, 150 gram zachte geitenkaas, 50 gram rucola
Snijd de bietjes kleiner. Snipper ui en knoflook. Fruit in de olie. Voeg bietjes en tijm toe. Doe er de jam en 2 el water bij. Bak ca. 5 minuten. rooster het amandelschaafsel in een droge pan. Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing. Verbrokkel de geitenkaas. Roer bietjes, kaas en amandelen door de couscous. Serveer op een beetje van rucola.
apart, wel aardig, niet echt speciaal. Blijft bij een keertje.
gegeten op 6 januari
idee uit Foodies januari 2010
Pasta met worst en prei
T. had een recept uit de Allerhande januari 2011 gemaakt, wel een beetje aangepast. Was lekker (ook zonder dat er een "natte" saus bij is).
300 g pasta, 1 schaal runder chipolata (of andere dunne worstjes, 300 g), 3 el olijfolie (= echt nodig), 600 g prei, gewassen en in halve ringen, 75 g geraspte oude kaas
Kook de pasta beetgaar. Snijd de worstjes in stukken van 2 cm. Verhit de olie in een hapjespan en bak de worstjes 4 min. Voeg de prei toe en bak 4 min. mee. Breng op smaak met peper en zout. 3. Schep de pasta om met het worst-preimengsel en verdeel over 4 borden. Bestrooi met de kaas.
3 el olie lijkt veel bij de worstjes, maar het maakt de saus net "sappig" genoeg.
gegeten op 11 januari
Kip met Chinese kool en aardappels
Voor 3 personen:
600 gram aardappels, 1 el olie, 1 rode ui, 1 rode paprika, 1 kleine Chinese kool, 300 gram kipfilet, 1 tl bouillonpoeder, 4 el Griekse yoghurt, bieslook
Snijd de aardappels in kleine blokjes. Bak ze 15-20 minuten in de hete olie. Snipper de ui.Snijd de paprika in stukjes. Snijd de kool in dunne repen. Snijd de kipfilet in blokjes. Haal de aardappels uit de pan. Voeg wat olie toe. Bak de kipfilet rondom bruin. Voeg ui, paprika en kool toe en bak kort mee. Voeg 125 ml water en de bouillon toe. Breng aan de kook. Voeg de aardappelblokjes toe. Laat 5 minuten doorkoken. Snijd de bieslook in kleine ringen. Roer de yoghurt glad. Serveer bij het gerecht.
Recept uit Foodies januari 2009. In de Foodies wordt het een salade genoemd, dat begreep ik niet helemaal. Het is in ieder geval wel een lekker gerecht.
Banaanbrood met pecannoten
Een heerlijk, sappige brood-cake
150 gram gepelde pecannoten, 2 rijpe bananen, 150 ml karnemelk, boter om in te vetten, 100 gram + 2 el suiker, 2 eieren, 1 zakje vanillesuiker, 250 gram bloem, 5 el zonnebloemolie, 1/2 zakje bakpoeder, 1/2 tl kaneel, zout
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakevorm (25 cm, 1,5 liter inhoud) in. Bestrooi met de extra suiker. Hak 100 gram noten grof. Meng eieren, 100 gram suiker, vanillesuiker en de olie met een mixer.
Meng bloem, bakpoeder, kaneel en zout. Roer het met de karnemelk door het mengsel van eieren en suiker. Snijd de bannen in schijfjes, voeg ze samen met de gehakte noten toe. Doeg het deeg in de vorm. Druk de rest van de noten er zachtjes in. Bak het brood 50-60 minuten in het midden van de oven. Laat 15 minuten in de vorm afkoelen, haal hem uit de vorm en laat helemaal afkoelen.
Gemaakt op 5 januari
Bron: foodies januari 2009
Aziatische vis met pindasaus
Ik was benieuwd naar de combinatie vis en pindasaus. Het viel niet tegen, eigenlijk was het erg lekker (en ook weer makkelijk te maken).
400 gram witvisfilet, 8 el pindakaas, 2 tl bouillonpoeder, 2 el ketjap, 1 el gembersiroop, 2 el olie
Bak de vis in de hete olie 3-4 minuten per kant. Haal uit de pan en bak de pindakaas even aan, roer bouillon, water, ketjap en gembersiroop erdoor en laat even doorkoken. Serveren met rijst, broccoli en gefruite uitjes
gegeten op 5 januari
aangepast idee uit Foodies januari 2009
gebakken snijbonen met gestoofde vis
Vis met een zachte smaak, gecombineerd met snijbonen met een klein beetje kruiden. Erg lekker met aardappelpuree gemaakt met een beetje boter, melk en 1 dooier.
Voor de vis: 2 moten witvis van 200 gr. peper, bloem, 75 gr. boter, 1 dl droge witte wijn, 1 el citroensap, 1/8 l room, 1 el dragon, 1 el kappertjes
Wrijf de vis in met wat peper en haal hem door de bloem. Bak de vis in een koekepan in de boter op een matig vuur lichtbruin. Voeg tijdens het bakken, indien het bakvet te donker wordt, extra boter toe. Giet er de wijn en citroensap bij en stoof de vis in ca. 10 min. op een laag vuur gaar. Schep de vis voorzichtig met een schuimspaan op een schaal en houd deze warm op een pan met heet water. Roer de room door het bakvet en laat dit inkoken tot 2/3 deel overblijft. Voeg de kruiden aan de saus toe en giet deze over de vis.
Voor de snijbonen:
500 gram snijbonen, 150 gram champignons, 2 el olijfolie, 2 teentjes knoflook, 1 tl gedroogde (of 1 el verse) oregano
snijd de snijbonen in ruiten van 2-3 cm. kook ze met wat zout 6 minuten. Giet af en spoel ze af onder koud water. Laat goed luitlekken. Snijd de champignons in kwarten of plakjes. Verhit de olie. Voeg de bonen toe, bak ze al omscheppend 3 minuten. Schep de champignons erdoor en bak ze 1 minuut mee. Pers de knoflook erboven uit, voeg de oregano toe en bak alles al omscheppend nog 1-2 minuten.
voor de puree:
750 gram aardappels voorgaren (koken of in de magnetron), pellen, pureren. Meng er 25 gram boter, 1 eidooier en ca. 200 ml lauwe melk doorheen. Doe in een ovenschaal, strooi er wat geraspte kaas over en zet 15 minuten in een op 200 graden voorverwarde oven.
gegeten op 15 januari
chocoladecake
mini amandelcakejes
Voor 9 kleine cakejes (vormpjes onderkant 2,5x6 cm)
125 gram boter, 150 gram poedersuiker, 50 gram fijngemalen amandelen, 50 gram bloem, 1 vanillestokje, 125 gram eiwitten (ca. 4 eieren), 18 amandelen
Verhit de boter op matig vuur tot hij gesmolten en lichtbruin is. Passeer door een fijne zeef en laat hem afkoelen tot hij lauw is.
Verwarm de oven voor op 210 °C.
Zeef de poedersuiker met de gemalen amandelen en bloem. Schep er de uitgeschraapte zaadjes uit de vanillestokjes door.
Klop met een elektrische handmixer geleidelijk de eiwitten door de gezeefde, droge ingrediënten. Voeg al kloppend met de handmixer de afgekoelde, gesmolten boter toe. Stop met kloppen zodra de boter er goed door gemengd is. De cakejes zullen droog worden als je te lang klopt.
Zet de vormpjes op een bakplaat. Vul ze met een lepel. Leg op elk cakeje 2 amandelen en druk ze lichtjes aan.
Bak ca. 15 minuten in de oven. De amandelcakejes zijn gaar wanneer ze mooi goudbruin zijn. Laat de cakejes 5 minuten in de vormpjes afkoelen voor je ze uit de vormpjes stort en verder op een draadrooster laat afkoelen.
Bewaar de cakejes in een luchtdicht afgesloten bak, zodat ze vanbuiten lekker knapperig en van binnen mooi zacht blijven.
dinsdag 3 januari 2012
pasta met doperwtensaus
weer een lekkere pasta gemaakt van Jamie. Ik was vergeten tuinbonen te kopen, dus we hebben alleen erwten gebruikt, maar met tuinbonen erdoor zal het denk ik nog lekkerder smaken. Jamie gebruikt deze saus bij 450 gram vers gemaakte pasta, bij 250 gram was het genoeg, voor 4 personen lijkt mij de hoeveelheid te weinig. ik heb er ook nog een gesnipperde ui door gedaan om het volume wat meer te maken.
zondag 1 januari 2012
Gevulde oosterse soep
Nog eens deze lekkere soep gegeten.
Lekker licht op oudejaarsavond (des te meer plek is er voor de oliebollen!!)
Couscoussalade met sperziebonen en geitenkaas
Erg lekkere salade, kan ook koud gegeten worden.
250 gram couscous, 150 g rozijnen, 250 g chorizoworst, 1 ui, 1/2 gele paprika, in stukjes, 400 gram sperziebonen, handje verse munt, 100 g zachte geitenkaas (bijv. Bettine Blanc)
Hoeveelheid water volgens gebruiksaanwijzing aan de kook brengen. Couscous en rozijnen in water doen, ca. 5 min. laten wellen. Chorizo in stukjes snijden. Ui pellen en snipperen. In wok chorizo ca. 2 min. zachtjes bakken. Ui, paprika en sperziebonen erdoor scheppen en ca. 4 min. roerbakken. Intussen munt fijnhakken en geitenkaas verkruimelen. Couscous met rozijnen door groentemengsel scheppen en al omscheppend nog ca. 4 min. zachtjes verwarmen tot sperziebonen gaar zijn. Munt erdoor scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Op borden scheppen en geitenkaas erover strooien.
gegeten 30 december 2011
Preitaart met geitenkaas
5 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid, 2 uien, in halve ringen 2 dikke preien in ringen, 145 g zachte geitenkaas, 1 bekertje crème fraîche (125 ml), klontje boter
Verwarm de oven voor op 210 °C. Verhit de boter in een hapjespan, voeg de uien en prei toe en laat op laag vuur 15 min. stoven. Voeg peper en zout toe. Beboter een quichevorm (28 cm) en bekleed met het bladerdeeg. Druk de naden van het deeg goed vast. Bak de taartbodem 10 min. in de oven. Verdeel de ui en prei over de taartbodem, brokkel de geitenkaas er grof over. Bak de taart 25 min. Roer de crème fraîche los en verdeel over de warme taart.
Speciaal omdat je geen eieren, room e.d. meebakt. Erg lekker door het laagje crème fraîche en de gebakken stukjes geitenkaas.
gegeten 29 december 2011