dinsdag 28 juni 2011

pittabroodjes (102)



Af en toe doe ik eens een poging om pittabroodjes te bakken. het is leuk om te doen, maar ze worden niet altijd goed (wel meestal lekker). Met dit recept kreeg ik aardige envelopjes, dus het goede pittabroodje is binnen bereik.

Maak een deeg van 210 ml water, 1 el olijfolie, 350 gram bloem, 7,5 ml zout, 5 ml suiker, 7,5 ml gist.

Laat het deeg 30 minuten rijzen. Sla het door op een licht met bloem bestoven oppervlak. Verdeel het in 6 tot 10 gelijke stukken. Vorm van elk stuk een balletje. Dek af met ingevet cellofaan en laat ze 10 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 230 graden.
Rol elk balletje uit tot een ovaal of cirkel van maximaal 5 mm dik. Bestrooi alle broodjes licht met bloem. Bedek ze met ingevet cellofaan en laat ze weer 10 minuten rusten.
Leg de broodjes op bakplaten en bak ze 5-6 minuten of tot ze opgezwollen en lichtbruin zijn. laat afkoelen op een rooster.

Volkorenbrood (101)

Recept voor het foodblog-event juni 2011: Weg van de supermarkt

Ik heb voor een brood gekozen met een aantal ingrediënten die niet bij de supermarkt te koop zijn:
versgemalen volkorenmeel (Korenmolen De Windotter, IJsselstein), glutenpoeder (toko), tarwevlokken (De Eekhoorn, biologische kraam op de markt). De rest is natuurlijk wel gewoon bij de supermarkt te koop, maar de belangrijkste, daar moet je even voor op pad.




Maak deeg van 350 gram volkorenmeel, 5 ml zout, 2,5 ml suiker, 15 gram boter, 3,5 gram gist, ca. 2,25 dl lauw water, evt. 5 ml glutenpoeder
extra: melk om te bestrijken en 2 el gebroken tarwevlokken

Laat het deeg rijzen tot ongeveer dubbel volume. Sla het door op een met bloem bestoven ondergrond en kneed nogmaals door. Vorm een bol of langwerpig brood. Laat dit nogmaals rijzen tot dubbel volume. Verwarm de oven voor op 230 graden. Bestrijk de bovenkant van het brood lichtjes met melk en strooi de tarwevlokken erover. Bak 15 minuten, verlaag de temperatuur tot 200 graden en bak nog 15-20 minuten tot het brood lichtbruin gekleurd en gerezen is. Laat afkoelen op een rooster.

donderdag 23 juni 2011

Feestbroodjes (100)

Nummer 100! het is gelukt, in iets meer dan een jaar (een maandje vertraging opgelopen door de keukenverbouwing, dus ik vind mijn experiment geslaagd).
Als afsluiting heb ik gekozen voor feestelijke (en gelukkig ook lekkere) broodjes.

Deeg maken van 475 gram bloem, 2 el boter, 5 ml suiker, 5 ml zout, 6,5 ml gist, 2,75 dl water

Laat het deeg op een warme plaats ca. 1 uur rijzen tot het in omvang is verdubbeld.

Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad, kneed het door en verdeel het in 12 stukken van 65 gram. Geef elk stuk een leuke vorm, bijv. slakkenhuis, klaverblad (van 1 stuk deeg 3 bolletjes vormen en in de vorm van een driehoek tegen elkaar aan leggen), ster (met een schaar ieder bolletje vijf of zes keer tot het midden inknippen als de spaken van een wiel), etc.

Bedek het deeg losjes met ingevet folie en laat het op een warme plaats 20 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verwijder het folie en bestrijk het deeg met 1 losgeklopte eidooier en bestrooi de broodjes met zaadjes, kruiden op pitjes.
Bak de broodjes in ca. 15 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen.

hartige mini-cakjes

lekkere eenpersoons-cakejes.

oven voorverwarmen op 180 graden. 6 mini broodvormpjes invetten.

beslag maken van: 2 eieren, 70 ml olie, 70 ml melk, 120 gram bloem, 70 gram geraspte belegen goudse kaas, 8 gram bakpoeder
Hierdoor heen scheppen: 100 gram blokjes ham en 4 in ringetjes gesneden lente-uitjes.

Cakejes 20-25 minuten bakken

dinsdag 21 juni 2011

Chinees kipbroodje (99)


Erg lekkere hartige broodjes, allerlei vullingen zijn natuurlijk mogelijk.

Maak deeg van: 140 ml lauwe melk, 225 gram bloem, 2,5 ml zout, 2,5 ml suiker, 15 gram boter, 7,5 ml gist.
Laat het deeg rijzen tot het volume ongeveer verdubbeld is.
Maak intussen de vulling: 300 gram kipfilet in blokjes een half uur laten marineren in 1 el zonnebloemolie, 2 el sojasaus, 1 el vloeibare honing, 1 tl djahe;
Verhit 1 el olie in een wok, roerbak de kip met de marinade 5-6 minuten. Voeg 3 fijngehakte lente-uitjes toe en bak ze 2 minuten mee. Schep er 1 el gehakte verse koriander en zet koud weg.

Sla het deeg door, verdeel het in achten. Rol elk stukje deeg uit tot een schijf van 13 cm. Verdeel de vulling over het midden van de schijfjes. Vouw de randen van de schijfjes omhoog zodat ze de vulling bedekken en druk ze dicht. Leg de broodjes met de naad omlaag op de bakplaat. Dek ze af met ingevet cellofaan en laat ze op een warme plaats in ca. 30 minuten tot bijna dubbele omvang rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Bestrijk de broodjes bovenop met eidooier losgeklopt met 1 el water. Bestrooi ze met sesamzaadjes.
Bak de broodjes in 18-20 minuten goudbruin. Serveer ze warm

maandag 20 juni 2011

gegratineerde kip"enchillada"

8 tortilla's, 400 gram kipfilet, 1/2 tl gemalen komijn, 2 el olie, 1 ui, 1 paprika in blokjes, 2 el rozijnen, blikt tomaatstukjes, mespunt kaneel, gemberpoeder, tijm, geraspte belegen kaas

Snijd de kip in blokjes en bestrooi met de komijn. Bak in 1 el olie gaar en bruin. Neem uit de pan. Snipper de ui en bak samen met de paprika in 1 el olie tot ze bruin en zacht zijn. Kaneel, gember en tijm toevoegen en 30 seconden meebakken. Rozijnen, tomaatblokjes en sap toevoegen, heet laten worden en laten inkoken tot dikke saus. Kip erdoor scheppen. Tortilla's vullen met mengsel, oprollen en in ovenschaal leggen. Bestrooien met geraspte kaas. Onder grill bruin laten worden.

Vruchtenbolletjes (98)



Nummer 100 komt in zicht en het wordt moeilijker om een keuze te maken wat nog binnen mijn broodproject komt, er zijn nog zoveel broden en broodjes die ik uit wil proberen (en die ik natuurlijk een keer ga maken). Deze keer heb ik gekozen voor lekkere sappige vruchtenbolletjes.

Maak deeg van 250 gram bloem, 3,5 gram gedroogde gist, 30 gram witte basterdsuiker, 1,5 dl lauwe melk, evt. 2,5 ml glutenpoeder.
Laat rijzen tot dubbel volume.
Meng intussen de vulling: 100 gram rozijnen, 75 gram krenten, 50 gram gemengde gedroogde vruchtjes, 1/2 tl kaneel.
extra: 1 losgeklopt ei om te bestrijken

Sla het deeg door en meng de vulling erdoor. Verdeel het deeg in 8 porties en vorm er ronde of ovale broodjes van. Laat de broodjes nog ca. 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 225 graden. Bestrijk de broodjes met het ei. Zet de bakplaat in de oven en schakel de oven terug naar 200 graden. Bak de broodjes in ca. 15 minuten goudbruin en gaar. Heerlijk (nog warm) met roomboter.

zalm met rash-el-hanout

Een heel simpele manier om van zalm iets speciaals te maken. meng 1 tl rash-el-hanout met 1 el olijfolie en bestrijk door een zalmfilet mee. Grillen in de grillpan.

kip met paprika en prei

1 ui, 2 preien, 2 rode paprika's, 300 gram kipflet, 1 tl paprikapoeder, peper, 2 el olie, 1 el boter, 3 el sherry, 2 el ketjap manis

Ui snipperen, prei in ringen snijden, paprika's in stukjes. Kip in reepjes snijden, bestrooien met paprikapoeder en peper. Olie en boter verhitten en kip 2 minuten roerbakken. Ui en prei toevoegen. 2 minuten roerbakken. Paprika, sherry en ketjap toevoegen en ca 3 minuten zachtjes stoven. Met eiermie en seroedeng.

dinsdag 14 juni 2011

pasta met broccoli en amandel




250 gram fusilli, 1 struik broccoli, 1 ui, 2 el olie, 1 blik tomaten op sap, 4 el amandelsnippers, 1 tl oregano, 100 gram geraspte Parmezaanse kaas

Kook de fusilli beetgaar. Kook de broccoli (in roosjes/plakjes) de laatste 5 minuteb mee. Giet af. Verhit ondertussen de olie in een braadpan en fruit de gesnipperde ui ca. 3 minuten. Voeg tomaten, sap (tomaten even wat kleiner maken), kruiden en amandelsnippers toe en laat dit ca. 10 minuten sudderen. Voeg de fusilli en broccoli toe en laat dit nog even mee sudderen. Strooi aan tafel ruim kaas over het gerecht.

zaterdag 11 juni 2011

tomatensoep met maïs en kaas



750 gram rijpe tomaten, 1 grote ui, 175 gram belegen komijnekaas (stukje), 2 el olie, 1 teentje knoflook, 2 tl kerrie, 2 kruidenbouillon-tabletten, blikje maïs, 10 sprietjes bieslook, peper

Tomaten ontvellen en in stukjes snijden. Ui snipperen, kaas grof raspen. In pan olie verhitten. Ui ca. 3 min. zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Kerrie toevoegen en ca. 1/2 min. zachtjes meebakken. Tomaat en 1 liter water toevoegen. Bouillontabletten verkruimelen. Soep met deksel op pan ca. 20 min. zachtjes laten koken. Maïs laten uitlekken. Bieslook fijnknippen. Maïs door soep roeren. Soep nog ca. 3 min. op laag vuur verwarmen, af en toe roeren. Bieslook erover strooien, peper erbij. Soep op borden scheppen. In midden van elk bord schep kaas doen.

kaas-walnotenbrood (97)



Heerlijk luchtig brood Deeg maken van: 320 gram lauwwarm water, 400 gram tarwebloem, 100 gram roggemeel, 10 gram glutenpoeder (optioneel), 7 gram droge gist, 3 eetlepels zonnebloemolie, 7,5 ml zout. Vulling: 150 gram grof gehakte walnoten, 75 gram belegen geraspte kaas Vorm van het deeg een bal en doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Laat afgedekt in ± 60 minuten tot dubbele volume rijzen. Stort het deeg op een licht ingevette werkplek. Druk het deeg uit tot een rechthoekige lap. Verdeel de walnoten en de kaas erover. Opvouwen en de vulling erdoor kneden. Weer tot bal vormen, terugdoen in kom en in ± 45 minuten tot dubbele volume laten rijzen. Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en vorm tot een langwerpig brood. Laat afgedekt in ± 45 minuten tot bijna dubbele volume rijzen.
Verwarm intussen de oven voor op 220 ºC.
Snijd het brood enkele keren in. Besproei het brood en de wanden van de oven met water en doe direct de deur dicht. Herhaal dit besproeien met water nog 2 keer in de 1e vijf minuten van de baktijd. Bak het brood in 30 - 35 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster. een recept uit de keuken van Arden, een beetje aangepast.

De onderste foto's zijn van broden gemaakt in 2021 met Amerikaans patent.

Pasta met rode saus


T. had lekker gekookt. Fijn zo'n zoon die examen gedaan heeft en eten maakt als je de hele dag gewerkt hebt!

Griekse zoetbroodkrans (96)

Heel lekker, niet al te zoet, rijk deeg

Deeg maken van 500 gram bloem, 2,5 ml zout, 7 gram gist, 85 gram basterdsuiker, 100 gram gesmolten boter, 2 losgeklopte eieren, een paar druppels amandelessence, ca. 1,25 dl warme melk
Om te bestrijken: 1 losgeklopt ei

Afgedekt laten rijzen tot dubbel volume. Doorslaan, in 3 gelijke portie verdelen. Deze uitrollen tot een lange rollen en de drie rollen in elkaar vlechten. Vorm van de vlecht een ring en druk de uiteinden stevig op elkaar. Leg het brood op de bakplaat, dek af en laat 45-60 minuten rijzen tot het volume weer ongeveer verdubbeld is.
Verwarm intussen de oven voor op 190 graden. Bestrijk het brood met losgeklopt ei en bak het in 35-40 minuten goudbruin. Dek eventueel losjes af met aluminiumfolie als het brood te bruin wordt. Heerlijk met roomboter!

woensdag 8 juni 2011

kaas-spekbroodtaart (95)

Een erg lekkere hartige taart gemaakt met brooddeeg.

Deeg maken van:
225 gram bloem, 5 ml gist, 5 ml zout, 7,5 ml suiker, 130 ml water, 1 el boter

Verder nodig: 2 grote uien, 125 gram spekreepjes, peper, oregano 1 el boter, 200 gram plakjes jongbelegen kaas

Deeg laten rijzen tot dubbel volume.
Intussen de uien snipperen. 1 el boter verhitten, daarin de spekreepjes 3 minuten uitbakken. gesnipperde ui 3 minuten meebakken. Oven voorverwarmen op 225 graden. Springvorm van 24 cm invetten. Deeg doorslaan en in vorm uitdrukken met opstaande rand van ca. 4 cm. Spek-uimengsel over taartbodem verdelen. bestrooien met peper en oregano. Kaas hierop leggen. In midden van oven kaastaart in ca. 20 minuten goudbruin en gaarbakken. Rand van vorm verwijderen.

asperges met roomkaassaus

nog een keer heerlijke asperges gegeten met kruiden-roomkaas, gekookt ei en hamreepjes

rijstsalade met aardbei en kip

1 ui, 6 el olie, 1 el kerrie, 250 gr. pandan- rijst, 3 tl bouillonpoeder, 350 gr. kipfilet, 2 nectarines, 250 gr. aardbeien, 1 bosui, 3 el citroensap, 2 tl honing, 2,5 tl mosterd, 200 gr. slamelange, 100 gr. gezouten cashewnoten

Snipper de ui. Verhit 2 el olie. Ui en kerrie ca. 1 min. fruiten. Rijst toevoegen en ca. 1 min. fruiten. 4 dl water toevoegen met bouillonpoeder. Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen kipfilet gaarmaken (bij voorkeur in grillpan, anders even bakken) en in stukjes snijden. Aardbeien in vieren snijden. Nectarines in blokjes snijden. Bosui in dunne ringetjes snijden. In schaal rest van olie, citroensap, honing en msoterd tot sausje kloppen. Sla over vier borden verdelen. Rijst, kipblokjes, bosui, aardbeien en nectarine door sausje scheppen. Rijstsalade op sla scheppen en er wat cashewnoten over verdelen.

courgette-kaascake

1 teentje knoflook, ca. 300 gram geraspte courgette, 100 gram geraspte oude kaas, 3 eieren, 100 ml crème fraiche, 100 ml olijfolie, 200 gram bloem, 1 zakje bakpoeder, 2 tl zout en peper

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakeblik (1,75 l inhoud) in.
Klop de eieren, crème fraiche en olie met de mixer romig, voeg bloem, bakpoeder, zout, peper, kaas en courgette toe en meng goed door elkaar. Doe het beslag in de vorm en bak 1 tot 1,25 uur tot de cake gaar is. Laat 10 minuten in de vorm koelen en stort hem.

walnoot-kaasstengels (94)



Lekkere stengels voor bij de borrel of soep.

Deeg maken van:

270 gram bloem, 5 ml zout, 25 gram geraspte belegen kaas, 2 el olie, 1 el suiker, 140 ml water, 4 el walnoten, 7,5 ml gist

Laten rijzen tot dubbel volume, doorslaan en in 20 stukken verdelen. Deze uitrollen tot dunnen koorden van 15-20 cm. Op bakblikken leggen met tussenruimtes van 3 cm. Afdekken, 20-25 laten rijzen op warme plek.
Oven voorverwarmen op 180 graden.

1 eiwit loskloppen met 10 ml water, over stengels uitstrijken en in 20-25 goudbruin bakken.

franse broodjes (93)


Weer een keer broodjes uit het boek van Bertinet gemaakt, smaakten goed!

salade met tonijnsaus

Salade van doperwten, rode paprika, blokjes geitenkaas met koriander. Dressing: 1 el olijfolie, 1 el azijn. Tonijnsaus: klein uitje gesnipperd, 2 blikjes tonijn op olie (1 afgieten, 1x olie gebruiken), 2 el mayonaise, klein bakje crème fraiche, 1 el citroensap. Alles goed door elkaar prakken.

gehaktballen met appel en pindasaus

1 handappel, 300 gram gehakt, 125 gram saté-sauspasta, 1 tl kerriepoeder, 2 el ketjap manis, paneermeel, 25 gram boter, seroendeng

Appel schillen en in kleine stukje snijden. in kom doen: gehakt, appel, 1 el satesauspasta, kerrie en ketjap, paneermeel toevoegen en goed doro elkaar mengen. Gehakt in porties verdelen en tot ballen vormen. In braadpan boter verhitten. Gehaktballen in ca. 20 minuten gaar en bruin bakken. Intussen in andere pan met rest satesauspasta en water saus maken. Gehaktballen in saus leggen en seroendeng erover strooien.

sappige rozijnenbollen (92)

150 gram aardappelen in de schil in weinig water gaar koken, pellen en pureren.
Deeg maken van aardappelpuree, 500 gram bloem, 7 gram droge gist, 50 gram suiker, 2,5 ml zout, 125 gram zachte boter, 2 dl lauwe melk. 200 gram rozijnen er door kneden.
1 uur laten rijzen tot bijna dubbele hoeveelheid. Doorslaan en in 14 stukken van 75-80 gram verdelen. Ronde broodjes vormen, op ingevette bakplaat leggen en het deeg nogmaals tot dubbel volume laten rijzen (ca. 1,5 uur). Oven voorverwarmen op 200 graden, bolletjes ca. 30 minuten bakken.

aubergine met honing en specerijen


voor 2 personen

1 aubergine in dikke plakken, olijfolie, 2 teentjes knoflook, 2 gesnipperde sjalotjes, 1 tl gemalen komijn, 1 tl harissa of rash el hanout, 4 el heldere honing, sap van 1 citroen

Verwarm een grillpan. Bestrijk de plakken aubergine met de olie en grill ze. Laat ze aan beide zijden lichtbruin worden. Bak intussen de uitgeperste knoflook en sjalotjes enkele seconden in wat olijfolie, voeg komijn, harissa, honing en citroensap toe. Verdun eht mengsel met een beetje water en leg de plakken aubergine erin. Bak ze ongeveer 10 minuten tot ze alle saus hebben opgenomen. Evt. nog wat water toevoegen.

dinsdag 7 juni 2011

Thee bij de maaltijd

Thee is een fijnproeversdrank, die uitstekend past bij allerlei voedingsmiddelen.

Net zoals een wijn wordt gekozen om de smaak van bepaalde soorten voedsel te accentueren, kan ook thee worden afgestemd op bepaalde zoete of hartige onderdelen van het menu.

Voor een goede combinatie van smaken en een gastronomische ervaring moeten de verschillende soorten thee zorgvuldig worden gekozen.

In het volgende lijstje staan wat ideeën welke theesoorten bij welke maaltijden of afzonderlijke etenswaren passen.



Ontbijt (brood, kaas, jam, enzovoort):
Yunnan, Ceylon, Indonesische, Assam, Terai, Travancore, Niligiri, Kenya, Darjeeling



Lichte hartige maaltijden:
Yunnan, Lapsang Souchong, Ceylon, Darjeeling, Assam, groene theeën, oolongs



Gekruid voedsel:
Keemun, Ceylon, oolongs, Darjeeling, groene theeën, jasmijn, Lapsang Souchong



Sterke kaassoorten:
Lapsang Souchong, Earl Grey, groene theeën



Vis:
Oolongs, gerookte theeën, Earl Grey, Darjeeling, groene theeën



Vlees en wild:
Earl Grey, Lapsang Souchung, Kenya, jasmijn



Gevogelte:
Lapsang Souchong, Darjeeling, oolongs, jasmijn



Theetijd:
Alle theeën



Na de maaltijd:
Witte en groene theeën, Keemun, oolongs, Darjeeling



Probeer eens te experimenteren, het zal je zeker bevallen!