dinsdag 28 juni 2011
pittabroodjes (102)
Af en toe doe ik eens een poging om pittabroodjes te bakken. het is leuk om te doen, maar ze worden niet altijd goed (wel meestal lekker). Met dit recept kreeg ik aardige envelopjes, dus het goede pittabroodje is binnen bereik.
Maak een deeg van 210 ml water, 1 el olijfolie, 350 gram bloem, 7,5 ml zout, 5 ml suiker, 7,5 ml gist.
Laat het deeg 30 minuten rijzen. Sla het door op een licht met bloem bestoven oppervlak. Verdeel het in 6 tot 10 gelijke stukken. Vorm van elk stuk een balletje. Dek af met ingevet cellofaan en laat ze 10 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 230 graden.
Rol elk balletje uit tot een ovaal of cirkel van maximaal 5 mm dik. Bestrooi alle broodjes licht met bloem. Bedek ze met ingevet cellofaan en laat ze weer 10 minuten rusten.
Leg de broodjes op bakplaten en bak ze 5-6 minuten of tot ze opgezwollen en lichtbruin zijn. laat afkoelen op een rooster.
Volkorenbrood (101)
Maak deeg van 350 gram volkorenmeel, 5 ml zout, 2,5 ml suiker, 15 gram boter, 3,5 gram gist, ca. 2,25 dl lauw water, evt. 5 ml glutenpoeder
extra: melk om te bestrijken en 2 el gebroken tarwevlokken
Laat het deeg rijzen tot ongeveer dubbel volume. Sla het door op een met bloem bestoven ondergrond en kneed nogmaals door. Vorm een bol of langwerpig brood. Laat dit nogmaals rijzen tot dubbel volume. Verwarm de oven voor op 230 graden. Bestrijk de bovenkant van het brood lichtjes met melk en strooi de tarwevlokken erover. Bak 15 minuten, verlaag de temperatuur tot 200 graden en bak nog 15-20 minuten tot het brood lichtbruin gekleurd en gerezen is. Laat afkoelen op een rooster.
donderdag 23 juni 2011
Feestbroodjes (100)
hartige mini-cakjes
dinsdag 21 juni 2011
Chinees kipbroodje (99)
Erg lekkere hartige broodjes, allerlei vullingen zijn natuurlijk mogelijk.
maandag 20 juni 2011
Filmpjes: diverse links naar video's met brood-tutorials
gegratineerde kip"enchillada"
Vruchtenbolletjes (98)
Nummer 100 komt in zicht en het wordt moeilijker om een keuze te maken wat nog binnen mijn broodproject komt, er zijn nog zoveel broden en broodjes die ik uit wil proberen (en die ik natuurlijk een keer ga maken). Deze keer heb ik gekozen voor lekkere sappige vruchtenbolletjes.
Maak deeg van 250 gram bloem, 3,5 gram gedroogde gist, 30 gram witte basterdsuiker, 1,5 dl lauwe melk, evt. 2,5 ml glutenpoeder.
Laat rijzen tot dubbel volume.
Meng intussen de vulling: 100 gram rozijnen, 75 gram krenten, 50 gram gemengde gedroogde vruchtjes, 1/2 tl kaneel.
extra: 1 losgeklopt ei om te bestrijken
Sla het deeg door en meng de vulling erdoor. Verdeel het deeg in 8 porties en vorm er ronde of ovale broodjes van. Laat de broodjes nog ca. 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 225 graden. Bestrijk de broodjes met het ei. Zet de bakplaat in de oven en schakel de oven terug naar 200 graden. Bak de broodjes in ca. 15 minuten goudbruin en gaar. Heerlijk (nog warm) met roomboter.
zalm met rash-el-hanout
kip met paprika en prei
dinsdag 14 juni 2011
pasta met broccoli en amandel
250 gram fusilli, 1 struik broccoli, 1 ui, 2 el olie, 1 blik tomaten op sap, 4 el amandelsnippers, 1 tl oregano, 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
Kook de fusilli beetgaar. Kook de broccoli (in roosjes/plakjes) de laatste 5 minuteb mee. Giet af. Verhit ondertussen de olie in een braadpan en fruit de gesnipperde ui ca. 3 minuten. Voeg tomaten, sap (tomaten even wat kleiner maken), kruiden en amandelsnippers toe en laat dit ca. 10 minuten sudderen. Voeg de fusilli en broccoli toe en laat dit nog even mee sudderen. Strooi aan tafel ruim kaas over het gerecht.
zaterdag 11 juni 2011
tomatensoep met maïs en kaas
750 gram rijpe tomaten, 1 grote ui, 175 gram belegen komijnekaas (stukje), 2 el olie, 1 teentje knoflook, 2 tl kerrie, 2 kruidenbouillon-tabletten, blikje maïs, 10 sprietjes bieslook, peper
Tomaten ontvellen en in stukjes snijden. Ui snipperen, kaas grof raspen. In pan olie verhitten. Ui ca. 3 min. zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Kerrie toevoegen en ca. 1/2 min. zachtjes meebakken. Tomaat en 1 liter water toevoegen. Bouillontabletten verkruimelen. Soep met deksel op pan ca. 20 min. zachtjes laten koken. Maïs laten uitlekken. Bieslook fijnknippen. Maïs door soep roeren. Soep nog ca. 3 min. op laag vuur verwarmen, af en toe roeren. Bieslook erover strooien, peper erbij. Soep op borden scheppen. In midden van elk bord schep kaas doen.
kaas-walnotenbrood (97)
Heerlijk luchtig brood Deeg maken van: 320 gram lauwwarm water, 400 gram tarwebloem, 100 gram roggemeel, 10 gram glutenpoeder (optioneel), 7 gram droge gist, 3 eetlepels zonnebloemolie, 7,5 ml zout. Vulling: 150 gram grof gehakte walnoten, 75 gram belegen geraspte kaas Vorm van het deeg een bal en doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Laat afgedekt in ± 60 minuten tot dubbele volume rijzen. Stort het deeg op een licht ingevette werkplek. Druk het deeg uit tot een rechthoekige lap. Verdeel de walnoten en de kaas erover. Opvouwen en de vulling erdoor kneden. Weer tot bal vormen, terugdoen in kom en in ± 45 minuten tot dubbele volume laten rijzen. Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en vorm tot een langwerpig brood. Laat afgedekt in ± 45 minuten tot bijna dubbele volume rijzen.
Pasta met rode saus
Griekse zoetbroodkrans (96)
woensdag 8 juni 2011
kaas-spekbroodtaart (95)
rijstsalade met aardbei en kip
1 ui, 6 el olie, 1 el kerrie, 250 gr. pandan- rijst, 3 tl bouillonpoeder, 350 gr. kipfilet, 2 nectarines, 250 gr. aardbeien, 1 bosui, 3 el citroensap, 2 tl honing, 2,5 tl mosterd, 200 gr. slamelange, 100 gr. gezouten cashewnoten
courgette-kaascake
walnoot-kaasstengels (94)
Lekkere stengels voor bij de borrel of soep.
Deeg maken van:
270 gram bloem, 5 ml zout, 25 gram geraspte belegen kaas, 2 el olie, 1 el suiker, 140 ml water, 4 el walnoten, 7,5 ml gist
Laten rijzen tot dubbel volume, doorslaan en in 20 stukken verdelen. Deze uitrollen tot dunnen koorden van 15-20 cm. Op bakblikken leggen met tussenruimtes van 3 cm. Afdekken, 20-25 laten rijzen op warme plek.
Oven voorverwarmen op 180 graden.
1 eiwit loskloppen met 10 ml water, over stengels uitstrijken en in 20-25 goudbruin bakken.
salade met tonijnsaus
gehaktballen met appel en pindasaus
sappige rozijnenbollen (92)
aubergine met honing en specerijen
voor 2 personen
dinsdag 7 juni 2011
Thee bij de maaltijd
Thee is een fijnproeversdrank, die uitstekend past bij allerlei voedingsmiddelen.
Net zoals een wijn wordt gekozen om de smaak van bepaalde soorten voedsel te accentueren, kan ook thee worden afgestemd op bepaalde zoete of hartige onderdelen van het menu.
Voor een goede combinatie van smaken en een gastronomische ervaring moeten de verschillende soorten thee zorgvuldig worden gekozen.
In het volgende lijstje staan wat ideeën welke theesoorten bij welke maaltijden of afzonderlijke etenswaren passen.
Ontbijt (brood, kaas, jam, enzovoort): Yunnan, Ceylon, Indonesische, Assam, Terai, Travancore, Niligiri, Kenya, Darjeeling
Lichte hartige maaltijden:
Yunnan, Lapsang Souchong, Ceylon, Darjeeling, Assam, groene theeën, oolongs
Gekruid voedsel:
Keemun, Ceylon, oolongs, Darjeeling, groene theeën, jasmijn, Lapsang Souchong
Sterke kaassoorten:
Lapsang Souchong, Earl Grey, groene theeën
Vis:
Oolongs, gerookte theeën, Earl Grey, Darjeeling, groene theeën
Vlees en wild:
Earl Grey, Lapsang Souchung, Kenya, jasmijn
Gevogelte:
Lapsang Souchong, Darjeeling, oolongs, jasmijn
Theetijd:
Alle theeën
Na de maaltijd:
Witte en groene theeën, Keemun, oolongs, Darjeeling
Probeer eens te experimenteren, het zal je zeker bevallen!