donderdag 30 december 2010
oliebollen en appelflappen
net als andere jaren weer een tafel vol bollen en flappen gebakken. morgen mogen ze op m'n werk ook keuren.
woensdag 29 december 2010
een jaar voorbij
focaccia met uien (58)
We hebben onszelf op een Kenwood Chef Titanium getrakteerd. Dit is het eerste brood dat er mee gekneed is. Het brood was heerlijk knapperig aan de bovenkant, mooi gerezen, .... waarschijnlijk is het toch waar dat een keukenmachine beter kneedt dan een broodmachine.
Deeg maken van 210 ml water, 1 el olijfolie, 350 gram bloem, 2,5 ml zout, 5 ml suiker, 10 ml gist, 10 ml gemengde kruiden
Extra's: 2 el olijfolie, 1 rode ui in reepjes, 1 tl grof zeezout, grofgemalen zwarte peper
Deeg laten rijzen, doorslaan en uitrollen tot een cirkel van 25-28 cm doorsnede. Laat 20 minuten rijzen, afgedekt met ingevet cellofaan. Verwijder het cellofaan en druk met ingevette vingertoppen in het deeg om diepe kuilen te maken. Dek af en laat 10-15 minuten rijzen. Besprenkel het deeg met olijfolie en bestrooi het met ui, zout en peper. Verwarm de oven op 200g raden en bak het brood in 20-25 minuten goudbruin. Laat iets afkoelen en serveer als het nog warm is.
dinsdag 28 december 2010
kerst-eten 2010, tweede kerstdag
IJstaart
gebak 2e kerstdag
maandag 27 december 2010
kerst-eten 2010, eerste kerstdag
voorgerechtje met eendenborstfilet
lekker vleesfondue gegeten, met diverse sausjes
Knoflooksaus
6 el mayonaise, 2 el tom.ketchup, 2 teentjes knoflook, 2 tl peterselie, 2 el room
Alle ingrediënten door elkaar roeren.
Bombaysaus
6 el mayonaise, 2 tl kerriepoeder, 2 el gembersiroop, 1 plak ananas, zeer fijn gesneden, 2 tl peterselie, peper, klein scheutje ketjap manis
Alle ingrediënten door elkaar roeren.
Whiskeycocktailsaus
4 el mayonaise, 2 el tomatenketchup, 2 el cocktailsaus, halve ui heel fijn gesnipperd, augurkje heel fijn gesnipperd, teentje knoflook, scheutje whiskey
Alle ingrediënten door elkaar roeren.
vrijdag 24 december 2010
kip in tutti fruttisaus
250 gam tuttifrutti, 2 grote uien, 4 kippenbouten, 50 gram boter, 3 dl rode wijn
Tutti frutti ca. 8 uur in 3 dl water weken. Uien snipperen. In braadpan boter verhitten. Kip in ca. 10 minuten rondom bruinbakken. Ui ca. 3 minuten mebakken. Toevoegen: tutti frutti, 2 dl weekvocht en wijn. Met deksel op pan kip in ca. 40 minuten zachtjes gaarstoven. Eventueel iets binden.
snel kerstbrood
omdat ik heel nieuwsgierig was hoe dit zou zijn, heb ik de help-ik-heb-geen-tijd-kerststol van Arden gemaakt, het zag er minder mooi uit dan een gewone stol, maar smaakte superlekker (wel behoorlijk zoet), de twee broodjes waren zo op.
donderdag 23 december 2010
Kerststol (57)
Een zacht deeg maken van 350 gram bloem, ca. 1,25 dl melk, 1 groot ei, 2,5 ml zout, 5 ml koekkruiden, 40 gram boter in blokjes, 25 gram basterdsuiker, 10 ml gist, geraspte schil van 1 citroen. Extra's: 150 gram gedroogde gemengde vruchten (evt. 55 gram blanke amandelen, fijngehakt), 175 gram amandelspijs (losgeprakt met wat eiwit), poedersuiker
Deeg laten rijzen, doorslaan. Vruchten en amandelen erdoorheenkneden. Even laten rusten. Uitrollen tot een rechthoek van ca. 20 x 10 cm groot en 2,5 cm dik. Rol de spijs uit tot een worst die net iets korter is dan de lengte van de rechthoek. Leg de spijsrol in het midden van het deeg, vouw het deeg bijna langs de middellijn eroverheen en druk de randen goed op elkaar vast. Leg het brood op de bakplaat, dek af en laat het weer 45-60 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de stol ca. 40 minuten. Laat afkoelen en bestuif met de poedersuiker
maandag 20 december 2010
gehakt-goulasj
gegeten 20 december
het heeft, op het paprikapoeder na, weinig met goulash te maken, maar het is wel erg lekker! (en supersnel klaar).
2 el olie, 350 gram rundergehakt, 2 gesnipperde uien, 1 el paprikapoeder, 2 in reepjes gesneden paprika’s, 2 el tomatenpuree, 1,5 dl bouillon, 2 tl maïzena, 1 bekertje zure room, peper
Verhit de olie in een wok en bak hierin het gehakt in 2 min. rul en lichtbruin. Voeg de uien, paprika en paprikapoeder toe. Bak alles onder voortdurend omscheppen nog 1 minuut. Roer de tomatenpuree en de bouillon door het gehaktmengsel en breng alles aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de wok en laat de “goelasj” 10 min. zachtjes pruttelen. Mak de maïzena aan met wat water en bind hiermee het gerecht. Draai de hittebron uit en voer vlak voor het serveren de zure room door het gerecht. Met gekookte rijst en een groene salade.
hazenbout met rode kool met sinaasappel
partybroodjes (55)
Deeg maken van: 290 ml melk, 450 gram bloem, 1 el suiker, 10 ml zout, 30 gram boter, 7,5 ml gist. (Voor de afwerking: 1 eierdooier, gemengd met 1 el koud water, diverse zaadjes of pitjes)
kipragout in minipannetjes
crème catalane
Walnotentaart met kirsch
Oven voorverwarmen op 200 graden. Springvorm (24 cm) invetten. 3/5 deel van deeg uitdrukken in springvorm met opstaande rond van ca. 2 cm. Notenmengsel erin scheppen. Aanrecht bestuiven met rest van bloem. Rest van deeg uitrollen tot ronde lap 2 cm groter dan bakvorm. Over vulling leggen. Overtollig deeg eraf snijden. rand aandrukken. Met vork gaatjes in deeg prikken. Garneren met hele walnoten. Licht aandrukken. Uit overtollig deeg "blaadjes" snijden, met beetje water op deeg plakken. Tweede ei splitsen. Eigeel losroeren (eiwit wordt niet gebruikt). Bovenkant van deeg en walnoten met eigeel bestrijken. In midden van oven in ca. 40 min. gaar bakken. Uit oven nemen en op taartrooster af laten koelen. Rand van springvorm verwijderen.
zondag 12 december 2010
Help, mijn brood ziet er uit als een vulkaanuitbarsting
Kort brood, niet voldoende gerezen
Gebruik meer bakkersbloem en verminder de hoeveelheid ander meel of granen.
Vloeibare/droge ingrediënten verhouding niet in balans.
Kijk of je de juiste hoeveelheden hebt gebruikt.
Verkeerde instelling gebruikt.
Gebruik het normale bakprogramma.
Ingrediënten te heet of te koud.
Gebruik ingrediënten op de aanbevolen temperatuur; plaats de machine ergens waar er geen tocht is.
Niet genoeg gist gebruikt.
Gebruik de aanbevolen hoeveelheid gist.
Te veel zout gebruikt, waardoor de gist niet goed werkt.
Controleer de gebruikte hoeveelheid.
Zout, vloeistof of vet langdurig in contact met de gist terwijl de timer-funtie wordt gebruikt.
Voeg de ingrediënten zo toe dat de gist beschermd is tegen zout, vloeistof of vet totdat het mixen begint.
Plaats het op de goede manier.
Machine verkeerd geprogrammeerd.
Controleer de gebruiksaanwijzing.
Oud of niet juist bewaard gist gebruikt.
Controleer de houdbaarheidsdatum van de gist.
Gebruik nieuwe gist en sla het op de juiste manier op.
Belangrijk ingrediënt (gist, water, bloem, etc.) verkeerd afgemeten of weggelaten.
Controleer alle hoeveelheden.
Ingrediënten bij gebruik van timerfunctie verkeerd toegevoegd, zodat zout, water of vet langere tijd in contact zijn geweest met gist.
Gebruik juiste recept.
Te weinig gist gebruikt.
Gebruik de goede hoeveelheid.
Te "rijk" deeg (te veel eieren, boter, suiker) of overdadige hoeveelheid gedroogd of blik fruit, noten of granen. Of te veel vocht vrijgekomen door toevoeging ingeblikt fruit.
Verkeerd bakprogramma gekozen.
Controleer gebruiksaanwijzing en recept.
Controleer de hoeveelheden.
Zout weggelaten, dit laat het brood te veel rijzen en daarna instorten.
Controleer of alle ingrediënten zijn toegevoegd.
Te veel gist gebruikt.
Gebruik de juiste hoeveelheid
Te veel deeg voor inhoud bakvorm, het brood bakt niet goed door en stort in elkaar.
Gebruik een recept voor de juiste maat bakvorm, controleer de hoeveelheden.
Machine geopend tijdens het rijzen of bakken.
Open het deksel alleen tijdens de mixperiode.
Warm weer of hoge vochtigheid kunnen veroorzaken dat het deeg te snel rijst en dan in elkaar stort voordat het bakken begint.
Probeer een constante kamertemperatuur te houden.
Tijdens grote hitte: verminder de hoeveelheid gist en/of suiker met een kwart of meer. Of gebruik vloeistof uit de koelkast, of bak op het koelste deel van de dag. Gebruik geen timer-functie.
Brood te lang in de vorm laten zitten nadat het klaar was. Verwijder het brood onmiddellijk en laat het afkoelen op een rooster.
Open, ruwe binnenkant met gaten
Te veel gist gebruikt. Controleer de hoeveelheden.
Gist werkt te veel door heet weer of te hete vloeistof.
Houd de kamertemperatuur stabiel. Verminder bij grote hitte gist en/of suiker met 25 procent (of meer). Of gebruik vloeistof uit de koelkast, bak op het koelste deel van de dag, gebruik
geen timer-functie.
Zout weggelaten.
Controleer of er zout toegevoegd is.
Paddestoelbrood (het brood "stroomt" over de pan)
Te veel gist gebruikt.
Controleer de hoeveelheden.
Te veel vloeistof gebruikt.
Controleer de hoeveelheden.
Gistwerking versterkt door te veel suiker of hitte (van het weer of te hete vloeistof).
Houd de kamertemperatuur stabiel. Verminder bij grote hitte gist en/of suiker met 25 procent (of meer). Of gebruik vloeistof uit de koelkast, bak op het koelste deel van de dag, gebruik geen timer-functie.
Gebruik een passend recept of pas het recept op de juiste manier aan.
Controleer de hoeveelheden
Overdadig gebruik van volkoren granen, gedroogd fruit of andere ingrediënten die vocht aan het deeg onttrekken.
Controleer de hoeveelheden.
De bloem is uitgedroogd.
Voeg kleine hoeveelheden vloeistof toe. Bewaar bloem in een luchtdichte bus.
Duivekater (54)
mini quiches
gegeten 8 december
kip met prei en spek
gegeten 7 december
400 gram kipfilet, 100 gram spekblokjes, 1 paprika, 2 preien, 1 teentje knoflook, blikje tomatenpuree, 3 el mayonaise, 1/2 doosje champignons
Snijd de kip in blokjes, de paprika in reepjes, de prei in ringetjes, de champignons in vieren. Verhit de boter en fruit de ui met het spek en de uitgeperste knoflook. Bak de paprika even mee en voeg de kip toe. Roerbakken tot de kip bruin is. Voeg de tomatenpuree toe en laat dit zachtjes pruttelen tot de kip gaar is (evt. wat bouillon toevoegen). Laat de champignons even meesudderen Roer de mayonaise erdoor en laat alles door en door heet worden. Met pasta.
Stokbrood (53)
De stokbroodjes waren een beetje bleek aan de buitenkant. Daar snap ik nou echt niets van, 20 minuten op 220 graden, en een kleur als van gipsarm! Maar de smaak was wel lekker, de binnenkant zoals bij (bijna) Frans stokbrood, alleen het zag er niet uit natuurlijk (op de foto is vnl de binnenkant te zien, en dat is niet voor niets!). Mijn hoop is natuurlijk dat als ik mijn nieuwe oven(s) heb eind januari/begin februari de korsten lekkerder en mooier gekleurd zijn dan me nu lukt.
speculaasbrokken 2
gemaakt op 5 december
Omdat ik de vorige speculaasbrokken wel lekker, maar niet super vond, heb ik het recept van Arden (je vindt het hier) geprobeerd, en dat vond ik meer naar speculaas smaken dan het recept uit de Foodies. Het is fijn dat je altijd op de recepten van Arden kunt vertrouwen!
romige kool met zalm
gegeten 2 december
Kook de kool in ruim kokend water 3 minuten. Afspoelen met koud water en laten uit lekken.
Prei in de boter 3 minuten zachtjes bakken. Kool toevoegen en 5 minuten meebakken. Slagroom erdoor roeren. 10 minuten met deksel op de pan stoven. Op smaak brengen met zout, peper en wat citroensap. Zalm bakken of grillen. Kool op borden scheppen, vis erop leggen, bestrooien met korianderblad. Lekker met rijst of couscous of gebakken aardappeltjes
knoflookbroodring (52)
gemaakt 2 december
Een heerlijk hartig brood. Als je de bolletjes door de boter haalt ziet het er uit als een kledderige massa, maar na het bakken is het zeer geslaagd. Het deeg is hetzelfde als bij pestobrood
Deeg maken van 350 gram bloem, 5 ml zout, 2,5 ml suiker, 5 ml gist, 0,25 dl olijfolie, ca. 2 dl water. Laten rijzen, doorslaan en 12 bolletjes vormen.
100 gram gesmolten boter, 1 losgeklopt ei, 25 gram geraspte parmezaanse kaas, 2 geperste teentjes knoflook, 2,5 ml zout, 2 tl Italiaanse kruiden door elkaar mengen. Hier de deegbolletjes in dopen. Ze moeten rondom goed bedekt zijn. In een ring in een ingevette springvorm van 24 cm leggen. Eventueel overgebleven botermengsel erover verdelen. Afdekken en op een warme plek laten rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is (zet evt. iets in het midden om de ringvorm goed te behouden. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bak het brood 30-40 minuten. Laat afkoelen op een rooster. Trek de bolletjes uit elkaar als je ze gaat eten.
donderdag 9 december 2010
Filmpjes over het vormen van broodjes
Stokbroden
Pistoletjes
Kaiserbroodjes
Diverse andere vormen
donderdag 2 december 2010
sperciebonen met kerstomaatjes
pitjes volkoren (51)
salade met St Nectaire
27 november waren we een dagje naar Lille geweest om daar allerlei lekkers te halen in de Carrefour bij Lomme. Geweldige winkel, heerlijk een paar uurtjes rondgelopen en we kwamen natuurlijk met veel terug, o.a. een stuk St. nectaire kaas waar ik deze salade mee gemaakt heb.
rollade met gedroogde appeltjes
mini busbroodjes (50)
gemaakt 25 november Al weer brood nummer 50 van m'n project. Ik loop een klein beetje achter, maar niet al te veel, dus dat komt vast wel goed in de loop van het 2e half jaar. We hebben al veel lekkere broden/broodjes gegeten. Voor nummer 50 wilde ik iets speciaals doen, en deze broodjes zijn erg lekker en ook heel leuk om te zien. Deeg maken van 350 gram bloem, 5 ml zout, 25 gram boter, 2,5 ml suiker, ruim 5 ml gist, 215 ml melk Deeg laten rijzen, doorslaan, in 6 porties van 100 gram verdelen. Broodjes vormen en in ingevette mini vormpjes doen. 30-45 minuten laten rijzen. bovenkant nat maken, in zaadjes duwen of bovenkant inknippen. Oven voorverwarmen op 200 graden. Broodjes ca. 20 minuten bakken.
kip-kerrie
gegeten 24 november
kipfilet blokjes aanbraden, preitje in dunne ringen snijden, erbij doen. 2 el kerriepoeder even meebakken, 200 ml slagroom erdoor roeren. blikje ananas laten uitlekken, vocht door kip roeren. als kip gaar is blikje maïs en ananasblokjes erdoor roeren, even laten meewarmen. Met rijst.
lasagne con pesce
gegeten 22 november
1 pak Knorr lasagne, 1 struik broccoli, 1 ui, 10 gram boter, 4 dl melk, 2,5 dl water, 2 blikjes tonijn in olie, geraspte kaas
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de broccoli in roosjes. Fruit de gesnipperde ui in de boter glazig. Voeg de broccoli toe en smoor deze 2 minuten. Voeg het zakje saus toe, schenk melk en water erbij en kook alles 2-3 minuten. Laat de tonijn uitlekken, verdeel hem in stukjes en schep door de saus. Doe de saus en lasagnebladen om en om in een ovenschaal. Begin en eindig met saus. Bestrooi het met de geraspte kaas en bak de lasagne in 30 a 40 minuten gaar.