donderdag 24 januari 2013
Driekleurig gerecht met aubergine
Een heerlijk gerecht uit Plenty.
Het recept in het boek is voor 4 personen, ik heb alleen de hoeveelheid aubergines aangepast, en wat minder kappertjes genomen, en dat was ruim als hoofdgerecht voor 2 personen.
Auberginerolletjes
Recept uit een oude Tip (augustus 1990!) en nog steeds smaakt dit erg lekker.
Voor 2 personen:
1 ui, 1 el boter, 1 blik gepelde tomaten, 4 el chilisaus, 2 tl basilicum 2 tl suiker, zout, peper, 100 gram hazelnoten, 1 aubergine, 100 gram roomkaas met kruiden
Snipper de ui. Verhit de boter en bak de ui ca. 3 minuten. Voeg tomaten met vocht, chilisaus, basilicum suiker, zout en peper toe en laat 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak. Hak de hazelnoten fijn. Snijd de aubergine in de lengte in 10 dunne (echt dun!) plakken. De buitenste 2 (met de ronding) worden niet gebruikt. Bestrijk de bovenkant van elke plak met wat roomkaas. Bestrooi met de gehakte noten. Rol voorzichtig op en zet vast met een prikkertje of garen. Verhit wat olie in een koekepan. Bak de auberginerolletjes in 10 minuten al omdraaiend lichtbruin. Leg de rolletjes in de tomatensaus en laat ze nog zo'n 10 minuten garen.
Risotto met drie kazen
1 l groentebouillon, 2 middelgrote sjalotten, 1 stengel bleekselderij, 50 gram Parmezaanse kaas, 1 el olijfolie, 45 gram boter, 275 gram risottorijst, 80 ml droge sherry, 150 gram diepvrieserwten, 30 gram blauwe kaas, peper, 250 gram kleine bolletjes mozzarella, handje rucola
Breng de bouillon aan de kook. Snijd de sjalotjes en bleekselderij fijn. Rasp de Parmezaanse kaas.
Verhit in een pan met dikke bodem de olijfolie en 30 gram boter. Fruit sjalotjes en bleekselderij glazig en roer de rijst erdoor tot alle korrels glazig zijn. Blus met de sherry en laat de rijst het vocht opnemen. Blijf roeren. Voeg 100 ml bouillon toe en roer voortdurend. Voeg de rest van de bouillon beetje bij beetje toe. Wacht telkens tot al het vocht opgenomen is. Voeg na 15 minuten de erwten toe. Blijf roeren en bouillon toevoegen. Proef na 20 minuten of de rijst gaar is, maar nog wel beet heeft. Voeg dan de Parmezaans kaas, blauwe kaas en de rest van de boter toe. Roer tot alles rond de rijst gesmolten is en neem van het vuur. Breng op smaak met peper en voeg vlak voor het serveren de bolletjes mozzarella en rucola toe.
Heerlijk comfort-food!
Coq au vin blanc
1 kg drumsticks, peper, zout, 50 gram spek, 2 sjalotten, 250 gram champignons, 1 teentje knoflook, 3 grote tomaten, 1 el olie, 2 el boter, 250 ml bouillon, 250 ml witte wijn, 2 laurierblaadjes, 3 takjes tijm, 200 ml room
Kruid de kip met de peper en zout. Snij het spek in kleine blokjes. Pel de sjalotten, hak de knoflook fijn. Haal de zaadjes uit de tomaten en snij in blokjes. Verhit de olie en boter en bak het spek glazig. Voeg de sjalotten, knoflook en champignons toe en laat enkele minuten meebakken. Haal alles uit de pan. Doe de kip in de pan. Laat aan alle kanten goudbruin bakken en blus met de bouillon. Doe de wijn, tomatenblokjes, laurier en tijm erbij en breng aan de kook.
Voeg champignons, spek, knoflook en sjalotten weer toe. Breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer d1 uur zacht sudderen. roer af en toe. Verwijder de takjes tijm en laat nog sudderen tot de kip helemaal gaar is. Voeg evt. nog wat vocht toe. Doe vlak voor het serveren de room erbij en bind een beetje met allesbinder.
Kruid de kip met de peper en zout. Snij het spek in kleine blokjes. Pel de sjalotten, hak de knoflook fijn. Haal de zaadjes uit de tomaten en snij in blokjes. Verhit de olie en boter en bak het spek glazig. Voeg de sjalotten, knoflook en champignons toe en laat enkele minuten meebakken. Haal alles uit de pan. Doe de kip in de pan. Laat aan alle kanten goudbruin bakken en blus met de bouillon. Doe de wijn, tomatenblokjes, laurier en tijm erbij en breng aan de kook.
Voeg champignons, spek, knoflook en sjalotten weer toe. Breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer d1 uur zacht sudderen. roer af en toe. Verwijder de takjes tijm en laat nog sudderen tot de kip helemaal gaar is. Voeg evt. nog wat vocht toe. Doe vlak voor het serveren de room erbij en bind een beetje met allesbinder.
Saucijsjes met gekarameliseerde ui
4 rode uien (in vieren of in achten al ze groot zijn), 2 el bruine basterdsuiker, 1/2 tl rode chilivlokken, zeezout, zwarte peper, 2 el olijfolie, 2 el rodewijn- of balsamico-azijn, 8 saucijsjes
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de uien in een ovenschaal en bestrooi ze met de suiker, chilivlokken, zout en peper. Besprenkel met de olijfolie en de azijn en bak 35 minuten.
Lekker met aardappelpuree en broccoli.