dinsdag 10 januari 2017

Vissersstoofpot met groene kruiden


400 g witvisfilet, evt diepvries - ontdooid, 100 g magere gerookte spekblokjes, 2 eetl. olie, 1 ui, gesnipperd, 1 prei, in ringen, 1 teentje knoflook, geperst, 2 eetl. peterselie, gehakt, 1 eetl. bladselderij, gehakt, 1 theel. verse tijm, gehakt of 1 theel. gedroogd, 1,5 blik gepelde tomaten met het vocht, 250 ml visbouillon, 250 g vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes

Dep de vis droog en snijd hem in stukken. Bak de spekblokjes 3 minuten in de olie.  Fruit de ui, prei en knoflook mee tot de groenten wat zachter zijn. Voeg de groene kruiden, tomaten met sap en visbouillon erbij en breng alles aan de kook. Meng de aardappelblokjes erdoor en leg de vis erin. Stoof zachtjes 10-15 minuten. Lekker met een beetje rijst.

Taart met spinazie, walnoten en gorgonzola

500 gram spinazie, 60 gram walnoten, 200 gram gorgonzola, 3 eieren, 200 ml room, 30 gram geraspte kaas, 5 plakjes bladerdeeg, 2 el olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden, laat het bladerdeeg ontdooien. Vet een quichevorm van 27 cm in, beleg de bodem met het bladerdeeg.

Hak de noten grof, verkruimel de gorgonzola. Verhit de olie in een grote koekepan en roerbak de spinazie tot deze net geslonken is. Klop de eieren, room, gorgonzola en noten door elkaar. Schep de spinazie erdoorheen. Breng op smaak met peper. Giet het mengsel op de bodem. Strooi de geraspte kaas erover. Bak ca. 30 minuten.

Salade met bresse Bleu

250 gram kipfilet, 1 el olie, 1 krop sla, 2 grote tomaten, 250 gram Bresse Bleu, 1 el sherry-azijn, 4 el olijfolie, 25 gram pijnboompitten oid, paar blaadjes basilicum


Snijd de kip in stukjes en bak ze gaar en bruin in 1 el olie. Was de sla en scheur in hapklare stukjes. Snijd de tomaten in plakjes. Snijd de kaas in dunne plakken. Doe de sla in een schaal, verdeel de andere ingredienten erover. Maak een dressing van de azijn, 4 el olie en wat peper en zout. Schenk over de salade. Strooi de pijnboompitten en basilicum erover.