maandag 29 augustus 2011
banaan-cakejes
maandag 22 augustus 2011
druiventaartje
We hadden erg veel druiven. Dit is een lekker, simpel taartje, eigenlijk een soort clafoutis. Ook lekker als toetje.
3 eieren, 75 g witte basterdsuiker, 75 g bloem, 150 ml melk , 250 g pitloze witte druiven
Oven voorverwarmen op 175 °C. In kom eieren met suiker luchtig en schuimig kloppen. Bloem, mespunt zout en melk toevoegen en tot dun beslag kloppen. Beslag in ingevette lage taartvorm van 24 cm schenken en druiven erover verdelen. Vorm 1 richel onder midden in oven zetten en taart in 40-45 min. goudbruin en gaar bakken. Taartje laten afkoelen.
Bron: AH
zondag 21 augustus 2011
Crème brûlée met een Indiase twist
Een lekkere variant op gewone crème brûlée, de kardemom proef je heel subtiel
Pasta met spekjes en noten
donderdag 18 augustus 2011
Witvis met ketjap en uien
Per persoon: 1 gesnipperde ui, 150-200 gram visfilet (diepvries ontdooid), 1 el olie, 1,5 el bruine basterdsuiker, 1,5 el ketjap manis
Ui in ringen snijden. Olie verhitten, ui ca. 3 min. zachtjes bakken. Toevoegen: suiker en ketjap, 1 minuut mee verwarmen. Vis erop leggen en in ca. 10 min. zachtjes gaarstoven, halverwege keren.
kipfilet in zoetzure saus
4 kipfilets, peper, 1 gesnipperde ui, 1 rode paprika in stukjes, 45 gram boter, 1 el ketjap, 3 el azijn, 2 el tomatenpuree, 2 el bruine suiker, 1 blik ananasstukjes, 2 tl bouillonpoeder, 1 tl djahe
dinsdag 16 augustus 2011
Knapperig gevulde tomaat
de tomaten zijn niet echt gevuld, er zit meer een laagje op dat knapperig wordt, maar ze zijn wel erg lekker (en heel makkelijk te maken)! Super zomers bijgerecht (voor als het weer een keer lekker genoeg is om buiten te eten)
knapperige zomersalade
Romige uientaart
shepherd's pie
Stoofschotel met kip en chocola
3 personen
400 g trostomaten, 50 g boter, 3 kipfilets, 1 ui (gesnipperd), 1 teentje knoflook (gesnipperd), 1,5 theel. kaneelpoeder, 1 tl ketoembar, 30 g (bittere) chocolade, 100 ml water, 1 tl bouillonpoeder, 75 g rozijnen, 100 ml slagroom, 100 g gemengde noten (hazelnoten, pecannoten, cashewnoten). Ik had alleen amandelen, ook lekker
Kruis de tomaten in, leg ze enkele tellen in kokend water, ontvel ze en snijd ze in blokjes. Verhit de boter in een braad- of hapjespan en bak de kip met zout en peper rondom bruin. Haal de kip uit de pan. Doe de uien, knoflook en specerijen in de pan en bak ze licht. Voeg hierna de tomaten, chocolade, water en bouillontablet toe. Laat dit geheel 2 minuten doorkoken. Voeg nu de rozijnen toe. Snijd de aangebraden kip in blokjes en roer deze erdoor. Stoof de kip gaar in 15 minuten en maak het geheel af met de room, noten en peterselie. Lekker met rijst
maandag 15 augustus 2011
pasta zalmsalade
broodje beenham
pastasoufflé met kaas
donderdag 11 augustus 2011
The great British Bake Off
pruimencake met kardemon
een heerlijke cake. Ik vond het recept op Caroline Brouwer's blog. Hier vind je ook het recept. Het trok mijn aandacht door de gemalen kardemon (echt gebruiken, het is heerlijk!) en omdat er olie en boter samen gebruikt worden. Het oorspronkelijke recept is met 4 rijen van 4 pruimen. Mijn pruimen waren echter nogal groot, en we waren toch met ons drieën, dus 3 x 3 kwam heel goed uit. Verder heb ik de zaadjes uit een vanillestokje gebruikt ipv vanille-extract en had ik geen sinasappelrasp in huis.
De smaak is na een dag nog beter.
frisse komkommersalade
Ongeveer de makkelijkste komkommersalade die kunt bedenken, maar wel lekker van smaak!
dinsdag 9 augustus 2011
chocolade-kruidcake
tomaten-paprikasaus
geïnspireerd door: de dunne vegetariër
Mexicaanse lofschotel
Eerlijk gezegd eten wij nooit gekookte lof, maar dit recept zag er zo lekker uit, dat ik het er toch maar weer eens op gewaagd heb, en we werden niet teleurgesteld. De lof was heerlijk zacht, en zelfs wat zoetig van smaak. Deze schotel zullen wij vast vaker gaan eten.
Verdeel de witlof over de bodem van een lage ovenschaal. Verdeel de Mexicaanse bonen en de kidneybonen erover. Snij de tomaten in plakjes en verdeel over de schotel. Verdeel een dikke laag tortillachips over het mengsel. Strooi de geraspte kaas over de chips en zet het geheel 20-30 minuten in de oven op 180 graden zodat de kaas mooi goudbruin wordt.
bron: de dunne vegetariër
linzensoep met rijst
Bietensalade
Bron: de dunne vegetariër
Gevulde paprika
Hier is wat ik heb gebruikt/gedaan voor 2 personen:
1 rode paprika, olijfolie, 100 gram zachte geitenkaas met honing (bettine blanc), 4-6 kerstomaatjes, gehalveerd, 1 kleine ui, fijngesneden, flinke hand basilicumblaadjes, gescheurd
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de paprika door de helft en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Smeer de paprika met een kwastje in met olijfolie. Meng de geitenkaas, tomaat, ui en de basilicum door elkaar met een vork. Leg de paprika in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en bak 20 - 25 minuten in de oven.
bladerdeeg met spinazie, feta en pijnboompitten
brood met gedroogde tomaten (104)
Deeg maken van 500 gram bloem, 5 ml zout, 1 zakje gedroogde gist, 2,5 dl melk, 4 el olie (van de tomaten), 1 eigeel, 10 fijngesneden, gedroogde tomaten op olie (uitgelekt), 1,5 el gedroogde Provençaalse kruiden. Extra: eiwit om te bestrijken
Deeg 30 min. afgedekt met vochtige theedoek of plastic folie laten rijzen. Deeg platduwen en tomaten erdoor kneden. Langwerpig brood vormen en dit op een warme plaats nog ca. 1 uur laten rijzen. Intussen oven voorverwarmen op 225 graden. Bakplaat bekleden met bakpier. Eiwit loskloppen en gerezen brood er dun mee bestrijken. Brood in midden van oven in ca. 30 min. gaar en goudbruin bakken. Uit oven korst van brood dun bestrijken met water. Op rooster laten afkoelen.
stokbrood (103)
auberginestoofpotje
Pak een tweede pan. Was en snij de tomaten in kleine stukjes. Snij de ui en fruit in olijfolie. Pers de knoflook erin uit, voeg de kruiden toe en bak even mee. Voeg de tomaten en wat bouillonpoeder toe. Zet, als alles goed heet is, het vuur laag. Laat 10 minuten pruttelen.
doe de aubergines bij de tomaten e.d. en laat het geheel nog eens 10 minuten stoven. Was of borstel de paddestoelen, halveer en snijd ze wat kleiner, en doe ze er de laatste 3 minuten bij.