zondag 10 juni 2012

cassoulet uit de Pyreneeën



Zal dit echt een recept uit de Pyreneeën zijn? Ik weet het niet, maar het was in ieder geval wel erg lekker.

250 gram hamlappen, 250 gram braadworsten, 100 gram rookworst, 2 uien, 3 tomaten, 1/2 el olie, peper, zout, 2 teentje knoflook, 400 gram witte bonen, 200 gram rode bonen, 200 gram reuzenbonen, 100 ml droge witte wijn, 2 laurierblaadjes, 4 kruidnagels, klein blikje tomatenpuree, 2 tl mosterd, 1 el suiker

Snijd de hamlappen in stukken, snijd de worsten in schijven. Verwijder evt. het vel. Snipper de uien. Ontvel de tomaten.

Verhit de olie in een stoofpan en bak de hamlappen en braadworst in 4 minuten lichtbruin. Kruid met peper en zout. Schep uit de pan en zet apart. Bak de uien en geperste knoflook. Voeg de in vier stukken gesneden tomaten toe met de rookworst, bonen, wijn, laurierblaadjes, kruidnagels, tomatenpuree, mosterd en suiker. Schep het vlees erdoor en laat 30 minuten sudderen op en laag vuurtje. Verwijder de laurier en kruidnagels.


vis met tomaat en kappertjes



2 (stevige) witvisfilets, bloem, kappertjes, kerstomaatjes, scheutje balsamico-azijn, wat oregano, olijfolie 

Verhit wat olie in een koekepan. Haal de vis door de bloem en bak hem mooi bruin en bijna gaar. Voeg als de vis bijna gaar is de azijn, oregano en kerstomaatjes doe en warm alles even mee.

lekker met ratatouille.

Deens hartig brood (115)


Een superlekker hartig brood. Het recept staat in de Broodbijbel van Jennie Shapter op blz 217.
Oorspronkelijk is het een vlecht maar ik heb de lange rol gevuld brood opgerold als een slakkenhuis.


olijfoliebrood (116)



lekker sappig brood uit de Broodbijbel van Jennie Shapter

vrijdag 8 juni 2012

kikkererwtkoekjes


Deze koekjes komen uit Delia's vegetarische favorieten. Dit is het eerste recept dat ik uit dit boek maak dat tegenvalt. Ze smaakten redelijk, ze vulden, maar ik maak ze niet meer.

kerriekip met fruit





T. had weer lekker gekookt.

300 gram kipfilet, 1 el kerriepoeder, 2 uien, 1 teentje knoflook, stukje paprika, (evt. 150 gram champignons), 50 gram rozijnen, 1 klein blikje ananas, 1 blikje/potje maïs, 1 banaan, 50 gram pinda's

Snipper de ui, verhit wat boter en fruit de ui samen met de geperste knoflook. Snijd de kip in kleine blokjes en bak deze mee tot de kip goudbruin is. Voeg het kerriepoeder toe. snijd de paprika in blokjes en de champignons in plakjes. Voeg deze ook toe en laat alles, onder af en toe omscheppen, rustig garen. Voeg de rozijnen, ananas met het sap en maïs met vocht toe en laat sudderen tot de kip gaar is. Als e.e.a. te droog is evt. wat bouillon toevoegen. Snijd de banaan in plakjes en voeg deze met de pinda's toe. lekker met rijst.

Aardbei-amandeltaart


Een heerlijke taart, je vindt het recept hier op het blog van Caroline. Daar heet de taart aardbei-kaneeltaart, maar ook met 2 theelepels kaneel vonden wij het nog niet naar kaneel smaken, maar wel lekker naar amandel en vooral naar aardbei! we zullen deze taart zeker vaker (of zelfs vaak!) gaan eten.

maandag 4 juni 2012

Mie met champignon-kipsaus




Voor 2 personen:

1 ui, 1 prei, 1 rode paprika, 1 bakje champignons, 1 el citroensap, 200 gram kipfilet, 2 el boter, 1 el maïzena, 2 el sherry, 4 el ketjap manis, peper, 200 gram mie

Ui snipperen, prei in ringen snijden, paprika in stukjes, champignons in plakjes, kip in stukjes. In braadpan boter verhitten. Kip in ca. 3 minuten lichtbruin bakken. Toevoegen: ui, prei, paprika en champignons, ca. 5 minuten meebakken. Intussen in kopje maïzena met sherry tot glad papje roeren. Door kipmengsel roeren: ketjap, 2 dl water, maïzenapapje, peper. Nog ca. 10 minuten zachtjes koken tot kip helemaal gaar is. Ondertussen mie koken, afgieten, saus erover. 

Vispakketje




4 witvisfilets, 8 plakjes bladerdeeg, 4 plakjes ham, 4 plakjes kaas

Oven voorverwarmen op 225 graden. Bladerdeeg laten ontdooien. Vis bestrooien met peper. Ham en kaas om vis wikkelen. Deeg erom vouwen. Randen op elkaar leggen en aandrukken. Op bakplaat leggen. In midden van oven in ca. 30 minuten bakken. Na 20 minuten aluminiumfolie erover leggen.

altijd weer een succes, erg lekker en ook makkelijk.

Banaankoeken met chocolade


175 gram bloem, 8 gram bakpoeder, 5 ml kaneel, mespunt zout,  100 gram zachte boter, 100 gram lichtbruine suiker, 1 banaan, 1 ei, 100  gram pure chocoladechips, of chocolade in stukjes

Verwarm de oven voor op 175 graden. 
Meng bloem, bakpoeder, kaneel en zout door elkaar. Klop de boter met de suiker romig. Voeg daarna het ei toe. Prak de banaan met een vork fijn en meng met de boter en daarna met het bloemmengsel. Voeg de chocolade toe.

Schep voor lekkere grote koeken flinke lepels beslag op de bakplaat (ze lopen nog wat uit). Bak ze in 25-30 minuten mooi bruin.
Dit is voldoende voor 12 flinke koeken.

maaltijdsoep met gehakt




2 uien, 2 el olie, 250 gram gehakt, blik tomaten (gepureerd), 2 vleesbouillontabletten, 1 pot witte bonen in tomatensaus (850 gram), 200 gram diepvries sperziebonen, 2 tl paprikapoeder, peper, 50 gram kleine pasta

Uien snipperen. In pan olie verhitten. Ui ca. 3 min. zachtjes bakken. Gehakt toevoegen en in ca. 3 minuten rulbakken. Toevoegen: tomatenpuree, witte bonen, bouillontabletten, sperziebonen, paprikapoeder, peper en 1/2 1 water. Aan de kook brengen. Pasta erdoor roeren, ca. 15 minuten zachtjes koken.




gemaakt door T.

Gekarameliseerde knoflooktaart



Een heel smakelijke hartige taart uit Plenty van Ottolenghi.
voor 3 personen als hoofdgerecht


5 plakjes bladerdeeg, 3 middelgrote bollen knoflook, 1 eetlepel olijfolie, 1 afgestreken eetlepel suiker, 1 theelepel balsamicoazijn, 1 theelepel tijm, 1 theelepel rozemarijn, 125 gram zachte geitenkaas, 125 gram harde geitenkaas, 
2 eieren, 1 deciliter slagroom1 deciliter crème fraîche. Blinde vulling: bakerwten, gedroogde bonen o.i.d.




Laat het bladerdeeg ontdooien. Vet een quichevorm van 28 cm in. Bekleed de vorm met het deeg en prik er gaatjes in met een vork. Bedek met aluminiumfolie en bakerwten en zet het deeg ongeveer 20 minuten in de koelkast.
Intussen: haal de teentjes knoflook los van de bollen en pel ze. Doe ze in een steelpan  en overgiet ze met water. Breng aan de kook en blancheer de teentjes drie minuutjes. Giet ze af.
Warm de eetlepel olijfolie op in de (afgedroogde) pan en bak daarin de knoflook 2 minuten op hoog vuur. Voeg daarna de balsamico toe, met de suiker en 2,2 deciliter water. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer dan de tijm, rozemarijn en en een snufje zout door de knoflook en laat inkoken op een halfhoog vuur, tot de tenen bedekt zijn met een donkere karamelsiroop (volgens het recept 10 minuten, bij mij zo'n 20 minuten). Zet het vuur uit en laat de knoflook staan.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de bodem 20 minuten in de oven. Verwijder daarna het folie en de vulling  en bak de taart nog eens 5 à 10 minuten, tot het deeg goudbruin is.
Verdeel de twee soorten kaas in blokjes en verdeel ze over de taartbodem. Schep de knoflookteentjes met de siroop gelijkmatig over de kaas.  Klop de eieren en de beide roomsoorten met zout en peper door elkaar en giet het mengsel over de taart. 
Schakel de oven terug naar 160 graden. Bak de taart zo’n 40 minuten, tot de vulling stevig is en de bovenkant goudbruin. Laat de taart even wat afkoelen en serveer met een frisse salade. 
Het recept is wel wat bewerkelijk, maar de moeite meer dan waard.